Kolumna: Zdravstvenih nasvetov ne bi smeli iskati na forumih

Povsem običajno je, da zdravstvene nasvete dandanes iščemo na spletu. S tem ni nič narobe, dokler se držimo preverjenih spletnih mest, ki so se izkazala z ustrezno strokovnostjo. Težava nastane, ko se ljudje v iskanju rešitve za svoje težave začnejo zatekati k nepreverjenim virom ali na splošne spletne forume brez medicinsko podkovanih moderatorjev.

Picture

Ko človek zboli, bi naredil vse, da bi bil ponovno zdrav. Še posebej pri hudih boleznih smo že po naravi nagnjeni k iskanju vsake potencialne rešilne bilke. Malokdo je imun pred tem. Tega se dobro zavedajo ponudniki dvomljivih alternativnih zdravilskih metod, ki prežijo prav na takšne primere. Ko strokovna medicina (še) ne pozna rešitve in pacientu pove, da mu ne preostane drugega kot lajšanje simptomov in sprijaznjenje z boleznijo, se marsikdo ozre k alternativcem.

Žal pri alternativni medicini obstaja samo eno zagotovilo – da boste zanjo zapravili veliko denarja brez garancije za uspeh. Ker alternativna medicina ne temelji na znanstveni metodi (sicer ne bi bila alternativna), ni mogoče napovedati izida takšnega „zdravljenja“. Morda nekatere alternativne metode res delujejo, morda ne. Kjer ni preverljivih kliničnih študij, izvedenih po znanstvenih merilih, je kakršnokoli napovedovanje izida podobno ugibanju.

Homeopati, zdravilci in drugi alternativci skušajo odsotnost znanstvene metode pogosto nadomestiti s psevdoznanstvenim izrazoslovjem, ki pri laikih vzbuja napačne predstave o učinkovitosti in zanesljivosti. Manjko znanstveno preverljivih dejstev nadomeščajo tudi z izkrivljenim logičnim sklepanjem, kot je sklicevanje na tradicijo (npr. metodo so uporabljali že stari Kitajci) ali avtoriteto (npr. izdelek je bil razvit v ameriškem laboratoriju), kar samo po sebi ne zagotavlja nobenega dokaza, da je neka metoda zdravljenja dejansko učinkovita.

Ta krajši izlet v način delovanja alternativcev je bil potreben zato, da razbijemo mit o tem, kako „zdravilci rešujejo tam, kjer uradna medicina dvigne roke“ ter da boste bolje razumeli, zakaj zdravstvenih nasvetov ne gre iskati na laičnih spletnih forumih, kjer lahko vsak anonimnež zapiše svoje mnenje.

Prevečkrat namreč na spletu naletimo na priporočila za alternativno zdravljenje in na „nasvete babic“, kar ima lahko tudi usodne posledice, če posežemo po alternativnih metodah, namesto da bi – dokler je še čas – poiskali strokovno medicinsko pomoč. Poleg tega je na forumih brez strokovne moderacije pogosto zaslediti samopromocijske objave in prikrito oglaševanje za takšne in drugačne izdelke in storitve dvomljivega ali celo škodljivega učinka.

Iskanje zdravstvenih nasvetov na forumih brez zdravstveno podkovanih moderatorjev lahko škodi tudi vašemu duševnemu zdravju. Hitro se zgodi, da ljudje, podprti z anonimnimi mnenji spletnih komentatorjev, samemu sebi postavijo neugodno diagnozo, zaradi katere zapadejo v anksiozna ali depresivna stanja. Biti informiran je koristno, toda postavljati si diagnoze na podlagi člankov in mnenj anonimnih uporabnikov spletnih forumov, je neodgovorno, pogosto celo škodljivo do samega sebe.

Kdor se ima rad, kot je moderno reči, zato rešitev za resna akutna stanja ne bo iskal na spletnih forumih ter zapisih, ki promovirajo (znanstveno nepreverjene) alternativne metode. Edina prava pot je v takšnih primerih tista, ki vključuje obisk osebnega zdravnika in po potrebi napotitev k specialistu.

A.M.

Imate komentar? Zapišite ga.