Ko boli grlo – zakaj izbrati klorheksidin?

Se vam je že zgodilo, da se je boleče grlo začelo z neprijetnim skelenjem, praskanjem ali občutkom “suhega grla”, pa ste hitro popili čaj in si rekli, saj bo to pomagalo? Seveda, tudi topel čaj pomaga in deluje blagodejno na žrelo, vendar pa se lahko nedolžno in začetno draženje razvije v neprijetne bolečine žrela.

Kaj se sploh dogaja v grlu?

Večino okužb v žrelu oziroma grlu povzročajo virusi, redkeje bakterije, ki se naselijo v sluznico žrela in se tam razmnožujejo ter poškodujejo celice sluznice. To povzroča vnetje in pogosto tudi bolečine oziroma neprijeten občutek ali draženje.

Tako kot pri večini okužb je zelo pomembna zadostna hidracija organizma s toplimi napitki, ki blagodejno delujejo na sluznico. Bolečino, ki se pojavi, je dobro lajšati, manj trpimo in lažje jemo ter pijemo, kar krepi naš telesni odgovor na okužbo. S primerno izbiro načina blaženja bolečine, npr. z zdravili, pa lahko hkrati delujemo tudi na povzročitelje okužbe.

Kako naj izberem primerno zdravilo?

Če je bolečina prisotna le v žrelu, je primerno, da uporabimo zdravila, ki delujejo lokalno, torej le na prizadetem mestu. To ima prednost, saj blažijo bolečine hitro in učinkovito. Prav tako je tveganje za neželene učinke manjše v primerjavi s protibolečinskimi zdravili v obliki tablet ali kapsul.

Lahko izberemo tudi zdravila, ki vsebujejo več kot eno učinkovino, običajno analgetik/anestetik in/ali antiseptik, to pomeni, da takšno zdravilo deluje tako, da lajša bolečine in hkrati deluje tudi na povzročitelja okužbe – torej proti virusom in bakterijam. Za zlati standard v ustni higieni velja učinkovina klorheksidin. Deluje proti virusom, bakterijam in tudi nekaterim glivičnim okužbam ter se pogosto uporablja v izdelkih, kot so: ustne vodice, razkužila, zdravila za lajšanje vnetega grla ipd.

Kaj pa je klorheksidin?

Klorheksidin je antiseptik, ki deluje protimikrobno. Zaradi svoje posebne kemijske strukture se na mestu delovanja “pritrdi” in deluje še do 12 ur. Ima širok spekter delovanja, to pomeni, da uničuje tako viruse kot bakterije in nekatere glive. Zadnje raziskave nakazujejo tudi, da bi lahko z uporabo klorheksidina zmanjšali tveganje za prenos nekaterih okužb, ki se prenašajo kapljično.

Klorheksidin se v medicini uporablja več kot 80 let, ker ga večina ljudi zelo dobro prenaša in se neželeni učinki pojavijo izjemno redko. Za vsako zdravilo velja, da je pri uporabi potrebna previdnost in natančno sledenje navodilom za uporabo.

Ali ste vedeli?

Da je ANGAL® edino zdravilo za boleče žrelo pri nas, ki ima v sestavi klorheksidin, protimikrobno učinkovino, ki deluje na povzročitelje okužbe, uničuje viruse in bakterije v grlu. Poleg tega pa vsebuje tudi lokalno protibolečinsko učinkovino lidokain, ki hitro – že v 2 minutah – odpravlja bolečino.

Zdravilo ANGAL® priporočamo ob:

  • PRVIH ZNAKIH praskanja in bolečin v grlu, ker zmanjšuje možnost razvoja hujših bakterijskih okužb in njihovo širjenje iz ustne votline in žrela v nosno votlino, spodnje dihalne poti in ušesa.
  • MOČNEJŠIH SIMPTOMIH, saj ima hitro in dolgotrajno delovanje.

Imejte ANGAL v obliki pršila ali pastil vedno pri roki, ker celovito rešuje problem bolečega grla.

Prednost pršila ANGAL® je hitra in priročna uporaba ter direkten nanos na mesto vnetja oz. bolečine.

Pred uporabo natančno preberite navodilo. O tveganju in neželenih učinkih se posvetujte z zdravnikom ali s farmacevtom.

 

Zdravilo Angal vsebuje klorheksidin in lidokain.

194815

Informacija pripravljena: marec 2022

Vsebino omogoča Lek d.d

 

Literatura:

  1. Mayo Clinic, Sore Throat. Pridobljeno z: https://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/sore-throat/symptoms-causes/syc-20351635. Zadnji dostop: 2.3.2022
  2. Kolliyavar B, et al. J Pharm Biomed Sci 2016;06(02):106–109.
  3. O’Donnell VB, et al., FUNCTION, 2020.
  4. Khokhar M, et al. Pathogens and Global Health, 2020.
  5. Moosavi MS, et al. Jurnal of Oral Microbiology. 2020;
  6. UpToDate, Symptomatic treatment of acute pharyngitis in adults. Dostopno na: www.uptodate.com; Zadnji dostop: 4.3.2022
Napišite KOMENTAR članka in delite svoje mnenje z drugimi 🙂