Klop

Zdravo.si nasvet o zaščiti pred klopnimi boleznimi

Gotovo ste tudi vi komaj čakali, da se prične toplo vreme, sončni dnevi in narava zacveti. Čas, v katerem se nahajamo, je kot nalašč za različne aktivnosti v naravi: tek, kolesarjenje, pohode v naravi, kampiranje in druženje s prijatelji na piknikih. Je pa tudi čas, ko se vsi lotimo urejanja naših vrtov. Tokrat preberite koristni nasvet o zaščiti pred klopi, da bo vaša pot v naravo mirna.  

Majhen klop lahko povzroči veliko težav

Pomladni čas pa ne poživlja zgolj nas, prebudi tudi klope. In prav klopi so lahko vzrok, da se prijetni trenutki na prostem, lahko sprevržejo v nočno moro, saj lahko prenašajo povzročitelje različnih bolezni, najpogosteje lymske borelioze in klopnega meningoencefalitisa.

PictureKlopni meningoencefalitis

Slovenija se glede na obolevnost za klopnim meningoencefalitisom uvršča v sam vrh evropskih držav. Leta 2013 je po preliminarnih podatkih Nacionalnega inštituta za javno zdravje (NIJZ) je pri nas zbolelo kar 310 oseb. Največ oseb se je okužilo na območju, kjer stalno živijo med rekreacijo (sprehod, tek…), med nabiranjem gob, ali med kmetovanjem. Največ okuženih klopov se nahaja na območju Gorenjske Koroške in osrednje Slovenije.

Najpogosteje je vzrok okužbe stik z okuženim klopom, ko ta s slino v kožo vbrizga tudi povzročitelja klopnega meningoencefalitisa. Do okužbe pri ljudeh pa lahko pride tudi z uživanjem neprekuhanega ali nepasteriziranega mleka ali mlečnih izdelkov.

Klopni meningoencefalitis je resno virusno obolenje osrednjega živčnega sistema. Simptomi okužbe so slabo počutje, bolečine v mišicah ter glavobol in lahko jih kaj hitro zamenjamo z navadnim prehladom. Pri večini bolnikov se po vmesnem izboljšanju, ki traja od nekaj dni pa do treh tednov, pojavi druga faza bolezni, ki jo spremlja visoka temperatura, močan glavobol, nastopi pa lahko tudi nezavest.

Bolezen lahko pusti trajne posledice, med katere sodijo močni glavoboli, vrtoglavice, pareze, ohromelost, motnje sluha, zmanjšana sposobnost koncentracije, depresija in motnje razpoloženja ter motnje v delovanju avtonomnega živčnega sistema. Bolezen pa zahteva bolnišnično zdravljenje in dolgotrajno rehabilitacijo.

Odpravite se zaščiteni v naravo

Ko se odpravljate v naravo uporabljajte svetla oblačila iz gladkega materiala, ki klopom onemogočajo, da bi se oprijeli. Tudi oblačila popršite z repelentom, najbolje po robovih hlač, vrhu nogavic in ostalih mestih, kamor se klopi radi prijemljejo. Po prihodu iz narave si preglejte telo. Če ste klopa slučajno opazili, ga čim prej odstranite.

Strokovnjaki danes vse glasneje opozarjajo, da edino učinkovito zaščito pred klopnim meningoencefalitisom predstavlja cepljenje. Priporočljivo je za vse, ki svoj čas preživljajo tudi na prostem.

Slovenija nas zagotovo hitro očara s svojimi lepotami, skritimi kotički in čudovito naravo, ki nas privlači v lepem vremenu. Torej poskrbite, da bodo užitki v naravi brezskrbni, spomini nanje pa zgolj lepi.