6 razlogov, da zaužijemo več kalorij, kot bi želeli

Pogosto se dogaja, da pojemo več kalorij, kot smo nameravali ali kot bi želeli. Zdravnik John McDougall, ki se pri svojem delu in raziskovanju ukvarja predvsem z vplivom hrane na zdravje, pojasnjuje, da imajo pri tem veliko vlogo živila z visoko energijsko gostoto, ki pa dajejo le majhen občutek sitosti. Preberite, kaj morate po njegovem upoštevati, če ne želite zaužiti preveč kalorij.

kalorije.

1. Hrana z veliko energijsko gostoto

Večja kot je energijska gostota hrane,večja je verjetnost, da zaužijemo preveliko količino kalorij. To še posebej velja, kadar znaša energijska gostota preko 350 – 500 kalorij na 100 gramov jedi. Pred to pastjo nismo varni niti, če se prehranjujemo s polnovredno rastlinsko prehrano, saj imamo tudi tukaj kar nekaj živil z visoko energijsko gostoto, kot so na primer pekovski izdelki, posušeno sadje, oreščki, semena in olja.

2. Hrana z veliko maščobe

Večji kot je delež maščobe v naši prehrani, večja je verjetnost, da bomo zaužili preveč kalorij. Še posebej to velja, če naša prehrana vsebuje veliko dodanih olj oziroma maščob. Dodajanje olj oziroma maščob namreč poveča energijsko gostoto hrane in zmanjša občutek sitosti. Pozor: tudi v zadnjem času celo tako zelo priljubljen avokado vsebuje veliko maščobe.

3. Tekoče kalorije

Hranila, ki jih zaužijemo v tekoči obliki, dajejo zelo majhen občutek sitosti glede na to, koliko kalorij z njimi zaužijemo. Na primer: veliko več kalorij bomo zaužili s pitjem sadnega soka kot z uživanjem celega sadja. Sadni sok namreč daje bistveno manjši občutek sitosti, zato ga zaužijemo veliko več.

4. Dodani sladkorji

Dodani sladkorji imajo veliko energijsko gostoto, a niso kaj prida pri ustvarjanju občutka sitosti. Več kot hrana vsebuje dodanih sladkorjev, več neželenih kalorij bomo zaužili, saj dodan sladkor povečuje skupno energijsko gostoto jedi. To velja tako za klasičen sladkor kot za tekoča sladila, kot so melasa, javorjev sirup in podobno.

5. Suha/posušena živila

Posušena živila, ki vsebujejo malo vode, imajo povečano energijsko gostoto in prav tako dajejo manjši občutek sitosti. Suho sadje, rozine, žitarice in kosmiči, pokovka … z njimi zaužijemo veliko več kalorij, kot nam to pove občutek sitosti.

6. Pasirane jedi

Pasiranje in miksanje razbije vlaknine v sestavinah, zato uživanje takšnih jedi daje manjši občutek sitosti, kot bi ga imeli sicer. Zato hitro zaužijemo več kalorij, kot bi jih, če bi jedli nepasirano/nezmiksano hrano. Poleg tega občutek sitosti povečuje tudi žvečenje hrane, ki ga pri pasiranih jedeh ni.

Vir: Dr. McDougall’s Health & Medical center

Napišite KOMENTAR članka in delite svoje mnenje z drugimi 🙂