Veste, kolikšna je prava količina zobne paste?

Večina ljudi na zobno ščetko iztisne preveč zobne paste. Kako tudi ne, ko pa igralci v televizijskih oglasih zobno pasto vedno iztisnejo tako, da prekrije vse ščetine zobne ščetke. Kar pa ni prav.

Zobna pasta

Kolikšna je torej ustrezna količina zobne paste? Britanski zobozdravnik dr. Gao Jye Teh, čigar videoposnetek na TikToku si je v dveh letih ogledalo že več kot 12 milijonov ljudi, pravi, da zadostuje, če na zobno ščetko iztisnemo le majhen delček tega, kar prikazujejo v oglasih. Točneje, količina zobne paste na ščetki naj bo primerljiva z zrnom graha.

Preveč zobne paste škodi predvsem otrokom

Uporaba prevelike količine zobne paste največje tveganje predstavlja za otroke, katerih zobje še rastejo.

Dr. Gao pojasnjuje, da večina zobnih past vsebuje fluorid, ki lahko v velikih količinah na zobeh, ki se še razvijajo, povzroči dentalno fluorozo. Gre za estetsko težavo, ki se lahko kaže v različnih oblikah – od blagega razbarvanja zob ter rumenih in rjavih madežev do očitnih vdolbin v zobeh.

Fluorid je sicer pomembna učinkovina za preprečevanje kariesa, ki v priporočenih količinah ni škodljiva. Slednja pa je pri otrocih mnogo manjša kot pri odraslih.

Več zobozdravnikov staršem otrok, mlajših od 3 let, svetuje, naj na zobno ščetko nanesejo le tanek sloj zobne paste oziroma največ toliko, kot je veliko riževo zrno. Pri tem naj bodo pozorni, da otrok med umivanjem zob paste s fluoridom ne pogoltne.

Kdaj začeti otrokom umivati zobe?

Takoj, ko se pokaže prvi zob, kar se zgodi okrog 6. meseca starosti, priporočajo zobozdravniki.

Tudi premalo zobne paste ni v redu

Tako kot je škodljivo, če uporabljamo preveč zobne paste, je slabo tudi, če je uporabljamo premalo. Težava je v tem, da se pri premajhni količini zobne paste ne ustvari dovolj mehurčkov, ki pomagajo očistiti zobe, prav tako pa na zobe ne nanesemo dovolj fluorida, ki ščiti pred zobno gnilobo.

Vir: Health.com