Kako začeti z vadbo po daljšem premoru

Po daljšem premoru znova začeti z vadbo je svojevrsten izziv. Ne samo da telo ni pripravljeno, zaradi česar se lahko že manjša aktivnost zdi velik napor – tudi začetna motivacija lahko hitro izzveni, če se povratka med telesno aktivne ne lotimo premišljeno.

Vadba

Preden sploh začnete z vadbo, je dobro, da se vprašate, kaj vas je k temu spodbudilo in kaj je vaš cilj. Zakaj je to pomembno? Prej ali slej se bo zgodilo, da vam bo motivacija upadla. Takrat si boste lahko v misli priklicali svoj cilj in tako prebrodili obdobje pomanjkanja motivacije.

Ključ do tega, da boste vadili redno, je veselje. Zato začnite s tisto dejavnostjo, ki vas najbolj veseli. Nesmiselno je, da na primer začnete s tekom, če bolj uživate v kolesarjenju.

Postavite si realne cilje

Nič ne ubije motivacije bolj kot nedosegljivi cilji. Zato bodite pri njihovem postavljanju realni. Če doslej niste tekli, si ne zadajte cilja, da boste jeseni pretekli maraton. Lahko pa si postavite cilj, da boste čez pol leta pretekli svojo prvo »desetko«.

Pomagalo vam bo tudi, če boste svoj napredek redno spremljali. V času pametnih telefonov, aplikacij in pametnih ur to seveda ni težko. Ko boste pogledali nazaj in videli, koliko ste v enem mesecu napredovali, vam bo to dalo veliko motivacijo za naprej.

Ne potrebujete nove opreme

Pogosta stvar, ki jo ljudje naredijo po daljšem premoru, je ta, da gredo najprej v trgovino po novo športno opremo. Morda malce tudi v upanju, da jih bo nova oprema motivirala za vadbo. A resnica je ta: za začetek (najverjetneje) ne potrebujete nove opreme. Razen v primeru, ko je stara oprema zares dotrajana, lahko novo sezono začnete z obstoječimi copati, oblačili in drugimi športnimi rekviziti.

Začnite zmerno

vadbaVaš cilj naj bo, da v telesni aktivnosti uživate. Zato začnite zmerno in počasi. Dober pokazatelj tega je, ali se lahko med dejavnostjo pogovarjate. Če ste preveč zadihani za pogovor, je vaš tempo previsok. Za stopnjevanje tempa in obremenitev bo čas kasneje, na začetku je pomembno, da telesa, ki je bilo dalj časa neaktivno, ne preobremenite. Prav tako naj posamezna vadba na začetku ne bo predolga – že 30 minut na vadbo je v prvem mesecu dovolj.

Pri tem ne pozabite na čas, ki ga telo potrebuje za regeneracijo. Če boste tekli ali kolesarili vsak dan, telo ne bo imelo časa, da se regenerira, zaradi česar bo vaš napredek počasnejši, hkrati pa boste tudi tvegali poškodbe.

Dokler ne pridete v formo, vadite največ dva- do trikrat tedensko.

V družbi je lažje in bolj zabavno

To je sicer odvisno od tega, ali ste po naravi bolj ekstrovertirani ali introvertirani, toda na splošno velja, da vadba v dvoje ali v skupini poveča motivacijo in naredi aktivnost bolj zabavno.

Bodite potrpežljivi

Da bodo vaša moč, vzdržljivost in kondicija takšne kot nekoč, bo trajalo nekaj časa. Ne pričakujte, da boste že v mesecu ali dveh zmogli enako kot pred (daljšim) premorom. Zagotovo se boste nekega dne vrnili na takšno stopnjo pripravljenosti ali jo celo presegli, toda ne pričakujte preveč prehitro. Nenazadnje je cilj rekreativne vadbe zdravo življenje in ne tekmovanje ter podiranje rekordov v aplikacijah.

Vir: Health.com