Kako si želeti manj in biti srečnejši

Želje so čudna reč. Na eni strani so vir motivacije, na drugi strani povzročajo frustracije. Človeka ženejo, da nekaj naredi, a ga hkrati tudi spravljajo v stres.

Želje

Kaj bi se zgodilo, če bi lahko ugasnili želje? Če bi bili zadovoljni s tem, kar smo, in s tem, kar imamo. Kako bi bilo videti življenje, če si ne bi želeli lepše pričeske, tiste čudovite hiše, novega telefona, svojega sanjskega dopusta?

Zamislite si življenje, v katerem bi lahko uživali v enostavnih in brezplačnih radostih, kot so sprehod v naravi, meditacija, branje knjige, morda pisanje. Življenje, kjer bi bile želje omejene na to, kar je enostavno in dostopno.

Seveda to ne pomeni, da se človek odreče vsem željam. Potem bi vsakdo lahko postal budistični menih. Toda kaj če bi se lahko naučili prepoznati svoje želje in živeti tako, da želje ne bi bile glavna gonilna sila v življenju? Kaj če bi bili sposobni odmisliti jih, kadar so vzrok frustracij in nezadovoljstva?

Leo Babauta, znani avtor zapisov o minimalizmu in življenju brez odvečne navlake, svetuje:

1. Naučite se prepoznati impulze, ki vas spodbujajo k nakupu. Impulze, zaradi katerih si želite, da bi počeli to, kar počnejo drugi. Naučite se videti te impulze in jih jasno nasloviti.

2. Spoznajte, da impulz ni ukaz. Je samo začasen občutek, ki se pojavi tako kot vsak drug in tudi izgine tako kot vsak drug. Ko zaznate impulz, ga opazujte in ostanite z njim, a vedite, da bo minil.

3. Postavite si omejitve. Če pogosto doživljate impulze, ki vas spodbujajo k nakupom, si postavite čisto praktične omejitve. Na primer glede količine oblačil, proračuna za določen namen in podobno. Omejitev ni namenjena temu, da bi se počutili utesnjeni, temveč vam omogoča čas za razmislek, ali res potrebujete določeno stvar.

Želje4. Osredotočite se na ta trenutek, ki je povsem dovolj. Želja po nakupu, želja po izkušnji … vse to izhaja iz občutka, da to, kar imamo ali doživljamo v sedanjosti, na nek način ni dovolj. Nismo zadovoljni s tem, kar smo, in s tem, kar imamo. Želimo si več. To je najlažje doseči na naslednji način: ko se pojavi impulz, pomislite na sedanji trenutek in poskusite razumeti, zakaj je to dovolj.

5. Uživajte v enostavnih stvareh. Tukaj in zdaj je že dovolj, realno najbrž ne potrebujete več stvari ali več doživetij. Lahko se odpravite na sprehod, preberete knjigo, naredite sklece ali nekaj jogijskih asan, narišete risbo ali napišete sestavek, se z nekom pogovorite … ali celo ne storite ničesar in ste samo prisotni v trenutku. Lahko si pripravite skodelico najljubšega čaja, ustvarite nekaj novega, se nekaj novega naučite … nič od tega ne zahteva zapravljanja in dragih nakupov.

Nazadnje je pomembno zavedati se, da je upravljanje s svojimi željami proces, ki traja vse življenje. Nemogoče se je znebiti želja za vse veke vekov. Ponavadi je tako, da se znebimo ene želje in se osredotočimo na sedanjost, a se čez nekaj časa pojavi nova želja. Izhaja lahko iz oglasa, ki smo ga videli, članka, ki smo ga prebrali, pogovora … nenazadnje tudi iz tega, ko smo videli, da neko stvar počnejo drugi.

Želje bodo vedno prihajale, a tudi odhajale, če postanemo spretni v tem, kako jih prepoznati in jim pustiti, da minejo.

Biti zadovoljen s sedanjostjo, s trenutkom tukaj in zdaj, je sicer zahtevna, a tudi ena najučinkovitejših poti do sreče.

Vir: Zenhabits