Kako se spopasti z jesensko utrujenostjo

Psihoterapevti znajo povedati, da se jeseni poveča število ljudi, ki tožijo nad občutkom utrujenosti in depresije. Dnevi se krajšajo, in če bi še vedno živeli tako, kot so ljudje živeli pred davnimi leti, je to čas, ko je na poljih vse postorjeno. Čas, ki se je skozi evolucijo v človekov biološki spomin zapisal kot čas za umiritev in počitek.

PictureA medtem sta prišli industrijska ter kasneje še informacijska revolucija in z njima težnja, da smo stalno v pogonu. Utrujenost, ki jo občutimo v jesenskem času, tako dojemamo kot nekaj, kar je narobe. To nasprotovanje med našo biološko naravo, ki je posledica večtisočletne evolucije na eni strani, ter trenutnimi družbenim zahtevami na drugi strani lahko pripelje do depresivnih misli in občutkov, iz teh pa se lahko sčasoma razvije depresija kot duševna motnja.

Zato je pomembno, da znake jesenske utrujenosti prepoznamo in jih sprejmemo kot nekaj, kar izhaja iz naše evolucijske preteklosti. Da si dovolimo biti utrujeni in se zaradi tega ne obsojamo. Da ne podležemo pritiskom družbe, ki pričakuje in zahteva, da vedno delujemo »na visokih obratih«.

Jesen prinaša veliko stvari, v katerih se lahko sprostimo ter naužijemo miru in spokojnosti. Uživamo lahko v nekoliko hladnejšem vremenu, ki manj obremenjuje telo, krajše dneve pa izkoristimo za daljši spanec ali si privoščimo umirjene in udobne večere z dobro knjigo in skodelico vročega čaja.

Čas zase

Jesen je tudi čas, ko se lahko odločimo, da si bomo vsak dan vzeli nekaj časa zase. Študije kažejo, da že samo 5 minut počitka in umika od vsakodnevnih skrbi in obveznosti izboljša splošno počutje. Eden najlažjih načinov za umik vase in sprostitev je meditacija, ki jo lahko izvajamo kjerkoli.

Meditacija je lahko vse od preprostega sedenja na skali in odklopa od vsakodnevnih skrbi do joge ali vodenega avdio-treninga čuječnosti. Pomembno je, da najdemo svoj način meditacije, ki nam najbolj ustreza in ob katerem lahko nadziramo svoje misli tako, da ne uhajajo drugam.

Čas za naravo

Jesenski dnevi so idealni za sprehod ali rekreacijo v naravi. Prijetno svež zrak, ki ga spremljajo tople jesenske barve in značilen vonj, kar kliče po vzponu na bližnjih hrib ali na sprehod skozi gozd.

Ena od študij je pokazala, da ljudje, ki se štirikrat na teden odpravijo v naravo, dosegajo za polovico višje rezultate na preizkusih kreativnosti. Zato razmislite, kako bi lahko vsaj pol ure aktivnosti v naravi na dan vključili v vaš tedenski urnik. In kot lahko preberemo tukaj, redna telesna aktivnost pomaga tudi pri preprečevanju prehladnih obolenj. Dvojna zmaga torej.

Prehrana

Hladnejši in krajši dnevi našemu telesu pošljejo sporočilo, naj se začne pripravljati na zimo, zato začnemo več jesti. Lahko hrano zamenjujemo z ogljikovimi hidrati, ki naj bi poskrbeli za večjo zalogo maščobe, ki jo je človek nekoč potreboval, da je lažje preživel zimski čas, ko hrane ni bilo v izobilju.

Nič ni narobe, če občasno prisluhnemo svojemu biološkemu spominu, ki narekuje, da se jeseni založimo za prihajajočo zimo. Dobro pa je vedeti, da se bomo počutili manj utrujeni in zaspani, če »težke« jedi zamenjamo s takšnimi, ki vsebujejo manj ogljikovih hidratov. Če uživamo raznovrstno hrano ter veliko sadja in zelenjave, to ne bo vplivalo samo na počutje, kilograme in postavo, temveč bo tudi okrepilo imunski sistem.

 A.M.

Komentirajte!
Kako jesenski čas vpliva na vaše počutje?
Ste bolj utrujeni kot običajno?