Kako ohranjati kolesarsko kondicijo med zimo?

Picture
Piše:  Blaž Povše Profesor specialne in rehabilitacijske pedagogikeVodja športnega parka Kilaskute in terapevtskega centra Center Motus

Sezona kolesarjenja za mnoge kolesarje traja od zgodnje pomladi do prvih nizkih jesenskih temperatur. Pred zimo se mnogim kolesarjem poraja vprašanje, kako ohraniti poleti pridobljeno kondicijo na kolesu ali jo celo izboljšati in se tako čim bolje pripraviti na novo sezono. ​

Tako profesionalnim kot tudi rekreativnim kolesarjem je doseganje boljših rezultatov, doseganje večjih hitrosti in boljša fizična pripravljenost motivacija za nabiranje kolesarskih kilometrov. Veliko rekreativnih kolesarjev pa zaradi mraza, snega in ostalih vremenskih vplivov svoje kolo čez zimo pospravi v kot, kjer čaka na prve spomladanske žarke.

​Predstavljamo vam nekaj nasvetov anaerobne in aerobne vadbe, s pomočjo katerih boste ostali v odlični formi tudi čez zimo.

Trening za moč (anaerobna vadba)

Picture

Za profesionalne kolesarje velja, da že dolgo ne trenirajo le na kolesu, ampak je zanje prav tako pomemben trening za moč. Dejstvo je, da je trening za moč prav tako pomemben tudi za rekreativne kolesarje. Da boste kar najbolje pripravljeni za novo kolesarsko sezono, vam priporočamo, da redno izvajate vaje, ki obsegajo krepitev hrbtnih, trebušnih in nožnih mišic. Naj predstavimo le nekaj takih vaj.

Trebušne in hrbtne mišice: Pozicija zgornjega dela telesa na kolesu je odvisna od moči trebušnih in hrbtnih mišic. Te mišice omogočajo stabilno držo telesa med sedenjem na kolesu, na žalost pa samo kolesarjenje ne vpliva pomembno na razvoj teh mišic. Krepite jih lahko z izvajanjem različnih vaj za krepitev trebušnih in hrbtih mišic. Zadostujejo že vaje, pri katerih uporabljate lastno težo.Zadnja stegenska mišica, mečna mišica: Moč zadnje stegenske mišice in mečne mišice je pomembna predvsem pri potegu pedala z nogo iz najnižje rotacijske točke navzgor. Do izraza pride predvsem pri vzponih in sprintih ter v času, ko med poganjanjem ne sedimo na sedežu. Šibka zadnja stegenska mišica je pogost vzrok za poškodbe. Za krepitev zadnje stegenski mišice lahko izvajate vaje, pri katerih nogo krčite nazaj (gib pete proti zadnjici) in dvigovanje zadnjice z nogami in hrbtom, uprtim v tla. Pri teh vajah lahko uporabljate obtežitev v obliki prostih uteži, elastike ipd. Hkrati lahko s podobnimi vajami krepimo tudi veliko zadnjično mišico. Moč mečne mišice lahko razvijate npr. z dvigovanjem na prste.​Štiriglava stegenska mišica: Ta mišica pri kolesarjenju največje obremenitve doživi med najvišjo in najnižjo točko rotacijskega cikla pedala. Pomembna je pri pritisku pedala naprej in navzdol ter je pogosto »znak«, po katerem prepoznamo kolesarja. Štiriglavo stegensko mišico lahko treniramo npr. s počepi, iztegom kolena ali pa z dvigovanjem stegnjene noge. Pri teh vajah lahko uporabljamo obtežitev v obliki uteži ali elastike.

Trening na trenažerju, sobnem kolesu in podobnih napravah (aerobna vadba)

Na tržišču obstaja veliko pripomočkov za domačo vadbo – sobno kolo, eliptično kolo, steper, naprava za stimulacijo veslanja, kolesarski trenažer ipd.
​Trenažer je kolesarski pripomoček, ki je nekakšno stojalo za kolo in omogoča trening na omejenem prostoru. Princip je pravzaprav zelo preprost, kolo namestite na trenažer, ki vam nudi ravnotežje, hkrati pa ustvarja upor na zadnjem kolesu ter tako imitira vožnjo s pravim kolesom. Trenažerjev je na trgu veliko, tako da je vstopne modele možno dobiti po precej ugodnih cenah.Uporabljamo jih v kombinaciji s svojim kolesom, kar pomeni, da nimamo nobenih dodatnih stroškov. Glavni problem takih treningov je v splošnem monotonost, saj lahko vsakodnevni treningi na trenažerju kaj hitro načnejo vaš zanos in disciplino.
Temu se lahko izognemo tako, da si izberemo primeren program za vadbo ter mu vestno sledimo tekom cele zimske sezone, saj bomo le tako dosegli želene rezultate.
Monotonost je mogoče zmanjšati tudi na sodoben način – obstajajo programi »navidezne resničnosti«, s katerimi se lahko povežemo z računalnikom ter kolesarimo v virtualnem svetu. Tako si lahko tudi v lastni dnevni sobi pričaramo občutek, kot da kolesarimo v gorah, gozdu ali pa ob morju. Trening na sobnem kolesu, na trenažerju in drugih športnih napravah za izvajanje aktivnosti v zaprtih prostorih prinaša še nekaj prednosti pred zunanjim kolesarjenjem. Na teh napravah niste ogroženi od drugih udeležencev v prometu, prav tako pa lahko med vadbo gledate filme in serije ali pa preberete kako knjigo. O, pa še to, nikoli vas ne bo skrbelo, da bi vas ujela nevihta ali pa vam počila guma.

Organizirana vadba-spinning

Za razliko od kolesarjenja na prostem, ki je zelo dinamičen ter atraktiven šport, je »suhi« trening med štirimi stenami vse prej kot to. Da si popestrimo zimsko rutino, so odlična alternativa solo treningom organizirane vadbe. Spinning je lahko odlična vadba za pridobivanje telesne kondicije, hkrati pa se izvaja pod budnim očesom kvalificiranih inštruktorjev ter v dobri družbi »sotrpinov«.Če niste še nikoli obiskali spinning vadbe, naj vas ne bo strah, gre za zelo podobno aktivnost, kot je poganjanje sobnega kolesa ali pa trenažerja. Praktično največja razlika je pri obliki spinner kolesa, saj se bo precej razlikovalo od tistega, na katerega ste navajeni. Drugačna geometrija, položaj na kolesu, drug sedež ter odsotnost prestav so stvari, na katere se boste morali navaditi ob prvem obisku vadbe.Spinning je lahko dober način za ohranjanje splošne telesne kondicije, vendar pa mora vaš zimski program vsekakor vsebovati tudi treninge na trenažerju oz. drugih napravah, skupaj s treningom moči, kajti samo kombinacija aktivnosti lahko zagotovi optimalne rezultate.Da bo zimski trening še bolj pester, lahko vanj vključimo tudi tek (zunaj ali na tekalni stezi), plavanje v bazenu, tek na smučeh in mnoge druge športne aktivnosti.Poiščite telesno aktivnost, ki vam ustreza in vas bo motivirala za delo pozimi – s ciljem uspešne nove spomladanske sezone brez poškodb.

Komentirajte!
Vas zanima še kaj? Zapišite vprašanje in g. Blaž Povše vam bo poskusil odgovoriti.