Kako nadzorovati apetit

Kaly Kolonič – Osebna svetovalka za prehrano in dosego fizično-energetskega optimuma (“Spremeni življenje”)

Za vitko postavo vam ni treba stradati! Bodite siti in bodite zdravi, namesto da ste lačni in z lakoto uničujete svoje telo. Pred nekaj tedni me je novinarka elitnega časopisa vprašala, kakšno je moje mnenje glede zaviralcev apetita. Osebno mi ni jasno, zakaj bi si nekdo sploh želel zavirati (izgubljati) apetit, saj bi si v resnici morali želeti, da smo bolj zdravi, da z lahkoto vzdržujemo težo, da si želimo pridobiti mišično maso, si želimo povečati nivo energije ter izboljšati našo vitalnost. Zatorej “zaviranje apetita” razumem zgolj kot željo nekaterih ljudi, ki iščejo le sredstvo, s katerim bi stradali, ne da bi čutili lakoto, oziroma bi stradali brez morebitnega občutka slabe vesti ter posledično brez nadležnega kruljenja v želodcu. Kar pa je seveda enormna napaka, saj če stradamo, dejansko uničujemo naše telo. Če želimo shujšati, ne smemo jesti manj, temveč več obrokov na dan, da pospešimo naš metabolizem in s tem posledično kurimo več maščobe, o čemer sem bolj podrobno že pisala v prejšnjem članku. Mimogrede bi rada izkoristila ta članek za zahvalo vsem bralcem revije Zdravo.si, saj ste moj članek “Kako najlažje shujšamo”  postavili v sam vrh branosti revije, daleč pred ostalimi članki, kar si štejem v veliko in posebno čast.

Danes vam bom razkrila nekaj enostavnih trikov, ki jih rada izdam svojim strankam, ko me sprašujejo, kako naj uravnavajo svoj apetit na lahek način. Poleg osnovnega pravila, da apetit najlažje uravnavamo z rednimi in uravnoteženimi obroki, ki morajo biti pravilno razporejeni skozi dan, lahko poskrbite, da vi nadzorujete apetit in ne on vas, na resnično enostaven način. Eden izmed trikov, ki se ga poslužujem, je, da vsi obroki in prigrizki vsebujejo beljakovine, saj beljakovine (proteini) potešijo lakoto bolje kot ogljikovi hidrati ali maščobe in ne samo, da nas nasitijo,  so med drugim tudi gradniki našega telesa. Beljakovine poskrbijo tudi za našo mentalno ostrino in zadovoljstvo.

Drugi trik je hrana, ki je bogata z vlakninami, saj bolje zapolni našo prostornino želodca, prav tako pa vsebuje nizko količino kalorij. Veliko ljudi tudi zamenjuje lakoto z žejo. Če imamo neprimerno hidracijo telesa, se nam tudi nivo apetita dvigne. Torej, ne pozabite piti vode in poskrbite za primerno hidriranost telesa. Spijte vsaj 8 – 10 kozarcev vode na dan. Eden izmed trikov, kako lažje uravnavamo apetit, je tudi ta, da smo vsak dan fizično aktivni. Tukaj se ponovno poraja vprašanje, koliko aktivnosti na dan je dovolj. Vsem tistim, ki nimate časa, da ste vsak dan aktivni eno uro, priporočam, da poskušate narediti osnovne vaje za krepitev vašega telesa cca 10-15 min. dnevno. Že po tednu ali dveh boste ugotovili, da tudi kratka fizična aktivnost, če jo redno izvajate, naredi izjemno veliko za naše telo in počutje.

Revija Zdravo v sodelovanju s Spremeni življenje podarja bralcem revije brezplačno analizo telesne sestave. Analizo naročite preko maila urednistvo@zdravo.si.
Prejšnji mesec smo vam postregli s primeri zdravih zajtrkov. Nekaj primerov uravnoteženih zajtrkov najdete tudi na FB strani Spremeni življenje: www.facebook.com/spremenizivljenje333
Glede na to, da vedno odgovorim tudi na kako vaše vprašanje, sem tokrat izbrala zanimivo vprašanje bralke Vesne.

 

–  Zasledila sem, da čakre menda delujejo na naše fizično telo in naše počutje. Mi lahko kot svetovalka, ki se ukvarjate tako s prehrano kot z energijami, poveste, kaj sploh so čakre in kako delujejo?

V našem telesu so čakre (energijska telesa), skozi katere kroži energija. Vrtijo se okoli svoje osi kot nekakšna kolesa, od tod tudi indijski izraz čakra = kolo. Čakre delujejo na naše fizično telo, prav tako pa delujejo tudi na naše miselne, čustvene, intuitivne, duhovne in energetske funkcije. Čakre po telesu potiskajo vitalno či energijo ali prano, ki telesu zagotavlja vitalnost. Kozmična in zemeljska energija vstopata v naše telo preko čaker, izstopa pa energija, ki je  odvisna od energijskih dogajanj v telesu, ki so povezana z doživljanjem okolja.  Če čakre ne delujejo pravilno in niso usklajene, se to odraža v aurični barvi, na fizični ravni pa kot bolezen ali bolečina. Obstaja veliko majhnih čaker, sedem pa jih je glavnih in ustrezajo žlezam endokrinega sistema in različnim dejavnostim in organom. Psihološko čakre ustrezajo glavnim področjem našega življenja: preživetje, seks, moč, ljubezen, komunikacija, domišljija in duhovnost. Prve tri čakre se vrtijo počasneje in so povezane z materialnim svetom, zgornje tri čakre so povezane z duhovnim svetom in se vrtijo hitreje, 4. – srčna – čakra pa povezuje oba svetova. Blokirane energije v naših 7 čakrah lahko pogosto privedejo do bolezni, zato je pomembno razumeti, kaj vsaka čakra pomeni in kaj lahko storimo, da energija prosto teče. Preko čaker lahko vidimo, kje so naši vzorci napačni, kaj povzroča blokade v našem življenju (partnerstvo, posel, finance …).

Ste vedeli, da za izgubo teže ni potrebno stradati ampak samo razporediti svoje obroke enakomerno preko dneva?