Kako izkoristiti žensko naravo za uspeh na osebnem in poslovnem področju

KAKO IZKORISTITI MENSTRUALNI CIKEL V SVOJO KORIST  |  Piše Tamara Strnad

menstrualni cikel

Ženske smo izrazito ciklična bitja, čeprav se tega zavestno mogoče v polnosti ne zavedamo. Zaradi valovanja hormonov smo v stalnem gibanju tudi glede naših energijskih, čustvenih in fizičnih počutij. V enem mesecu se nam zvrstijo določene spretnosti in sposobnosti na način, da smo same sebi lahko najboljši »life coach«. Da, res je! Naš naravni cikel nas podpira tako, da lahko uresničimo (ali spremenimo) vse, kar si zadamo, in ustvarimo odnose, kakršne si želimo – če si upamo pogledati vase in izkoristiti vse, kar nam naša cikličnost omogoča.

Kako je lahko menstrualni cikel naš najboljši ‘life coach’?

Naraščanje hormona estrogena naznanja pričetek začetka naše dinamične faze po obdobju krvavitve. Svež dotok energije nam omogoča mentalno kreativnost, kar pomeni, da je to naš optimalni čas koncentracije, učenja, raziskovanja, strukturnega razmišljanja in fizične vzdržljivosti. Čas ovulacije je najboljši čas za ustvarjanje in poglabljanje odnosov, podporo drugim in timsko delo. Obdobje ovulacije je čas, ko so naše zapeljive ženstvene energije najmočnejše.

V obdobju pred menstruacijo in med njo se naša pozornost preusmeri iz zunanje v našo notranjost. Zato je kreativna faza PMS-ja najbolj primerna za raziskovanje kreativnih idej, identificiranja problemov in njihovega reševanja (povečana sposobnost razmišljanja izven okvirjev). Reflektivna faza menstruacije pa je naš optimalni čas za notranje procesiranje, kreativne refleksije, raziskovanje jedra problemov in opuščanje vsega, kar nam ne služi več.

Kako posamezne energije izkoristiti za optimalno kreiranje življenja (po Mirandi Gray)

  1. Dinamična faza (čas pred ovulacijo): postavljanje ciljev, raziskovanje in načrtovanje ključnih korakov za njihovo uresničitev.
  2. Izrazna faza (ovulacija): izvajanje aktivnosti za uresničevanje ciljev in grajenje dobrih odnosov.
  3. Kreativna faza (čas pred menstruacijo): uporaba lastne kreativnosti, inspiracije in razmišljanja izven okvirjev za ustvarjanje jasne smeri nadaljnjega delovanja (kaj deluje in kaj ne).
  4. Reflektivna faza (menstruacija): čas za samorefleksijo in ocenjevanje situacij ter napredka svojih ciljev.

Tamara StrnadDa lahko najbolj optimizirano delujemo, se moramo najprej dobro spoznati in raziskati svoje specifične posebnosti. To znanje nam prinese razumevanje svojih točk moči, ki nam jih določeno obdobje menstrualnega cikla omogoča. Obenem spoznamo tudi to, kdaj ni najboljši čas za določene aktivnosti in na kaj moramo v posameznih obdobjih pri svojem delovanju najbolj paziti.

Konkretno si to lahko pogledamo na primer v obdobju PMS-ja: izrazito nihanje vrednosti hormonov progesterona in estrogena v predmenstrualnem obdobju povzroči veliko ženskam precejšnja nihanja tudi v čustvenem in mentalnem stanju. Menjavanje razpoloženj (nepotrpežljivost v enem trenutku, v drugem ekstremna empatija in občutljivost), dramatiziranje, kritiziranje, občutki anksioznosti, strahu in nevrednosti so zelo pogosti in značilni spremljevalci tega obdobja.

Ko vemo, kdaj se čas PMS-a začne pri nas, se na to lahko pripravimo in načrtujemo dejavnosti, ki zahtevajo manj družbenih stikov in reševanja problemov v odnosih z drugimi ljudmi. Ker je v tem obdobju stik z našo podzavestjo okrepljen, lahko ta čas namesto za druženje izkoristimo za kreativno izražanje svoje duše, vizualizacijo, čiščenje emocionalne prtljage ter starih miselnih vzorcev.

10 pomembnih prednosti, ki jih pridobimo z beleženjem posebnosti svojega menstrualnega cikla

1. Odkritje svojega optimalnega časa za opravljanje različnih dejavnosti – Vsaka izmed nas se lahko prepozna v določenih energetskih, čustvenih ter miselnih stanjih posameznega dela menstrualnega cikla, ki so enaka za večino izmed nas. Obenem pa ima vsaka svoje značilnosti in edinstvene posebnosti. Če želimo najbolje izkoristiti svojo žensko naravo, se moramo najprej dobro spoznati s pomočjo dnevnega beleženja in analiziranja svojega počutja skozi celotni menstrualni cikel. S svojim vpisovanjem v dnevnik cikličnosti je dobro vztrajati vsaj tri mesečne cikle, ko že lahko potegnemo določene zaključke s pomočjo analize svojih čustvenih, fizičnih in mentalnih stanj.

2. Dostop do starodavne ženske modrosti – Mnoga ljudstva iz preteklosti, ki so se zavedala moči menstruirajoče ženske, so se obračala na njihovo intuitivno pomoč v tem obdobju. Z zavestnim preživljanjem menstruacije in razumevanjem celotne razsežnosti lastne cikličnosti prihajamo v stik s svojo pravo žensko naravo in univerzalno modrostjo ženskega primarnega principa.

3. Nov odnos in spoštovanje do procesa menstruacije – Mnoge izmed nas imamo (oziroma smo imele) negativen odnos do menstruacije in smo s tem podzavestno zatirale svoje jedro ženstvenosti. Zavestno preživljanje obdobja krvavitve nam omogoča spoštovanje svoje ženske narave in spodbuja vzpostavitev pozitivne naravnanosti do tega čudovitega naravnega procesa. Ni naključje, da se s spremembo svojega odnosa pogosto končajo (ali omilijo) tudi fizični in mentalni napori tega obdobja.

4. Ustvarjanje in ohranjanje poglobljenih odnosov – Z razumevanjem sebe (lastnih potreb, želja, čustev) v posameznih obdobjih cikla jih lahko lažje izrazimo. Velikokrat se niti ne zavedamo, da imamo različne potrebe skozi mesec, kar v naših bližnjih lahko vzbuja negotovost in napetost. Za dober in ljubeč odnos se moramo najprej dobro spoznati in svoje potrebe potem tudi v pravem času in na pravi način skomunicirati.

Tamara Strnad

5. Reševanje univerzalnega občutka nevrednosti in telesnega sramu – Z raziskovanjem svojih posebnosti ženske narave, intimnosti in seksualnosti pomagamo opuščati tudi globoko ukoreninjeni občutek manjvrednosti in sram do ženskega telesa, ki ga je ukoreninila patriarhalna družbena ureditev zadnjih časovnih obdobij.

6. Krepitev prisotnosti in razvijanje zavesti – Z beleženjem in raziskovanjem svojih počutij in čustveno-mentalnih stanj poglabljamo svojo povezanost z lastnim telesom, občutki in potrebami. To nam omogoča krepitev prisotnosti in s tem krepitev sposobnosti kontroliranja svojih čustev, delovanj in navad – razvijanje emocionalne inteligence.

7. Razvijanje ženske duhovnosti – Razvijanje ženske duhovnosti pomeni širiti delovanje svoje zavesti na ženski način. To pomeni, da naša zavest raste s pomočjo spoznavanja ženske modrosti, intuicije in notranjih vpogledov, še posebno v PMS času in času menstruacije. Na ta način pomagamo opolnomočiti žensko znotraj sebe in se povezati z Boginjo, ki »živi« globoko v naši podzavesti.

8. Razumevanje vpliva lune na naš cikel – Različne kulture so skozi stoletja preučevale vpliv lune in jo povezovale z žensko modrostjo, telesom in lepoto. Številni ljudje, ki se ukvarjajo z ezoteriko, so prepričani, da lahko povežemo vzporednice med luninim in menstrualnim ciklom žensk. Tako kot luna spreminja svojo pojavno obliko, tako gredo skozi spremembe tudi naša ženska telesa. Z beleženjem luninih men in svojega počutja skozi menstrualni cikel lahko ugotovimo, kako le-te vplivajo na nas in to izkoristimo v svoj prid.

9. Razumevanje, da sta PMS in menstruacija naša MOČ in NE slabost – Povečana ranljivost, občutljivost, čustvena nestabilnost in nemir predmenstrualnega in menstrualnega obdobja imajo svojo vrednost in namen. Pojavijo se zato, da z njimi vzpostavimo stik in predelamo stvari, ki bi jih drugače raje potlačile. To nam zagotavlja, da lahko sprostimo bolečino in morebitne rane svoje preteklosti – na ta način ostajamo energetsko pretočne in zdrave.

10. Zgled drugim ženskam – Če želimo obuditi vrednote ženskega primarnega principa in hkrati uravnovesiti energetsko tehtnico delovanja obeh spolov na našem planetu, moramo najprej v sebi pozdraviti odnos do svoje ženstvenosti. S spoštovanjem lastne ženske narave, zavedanjem njenih prednosti in s preživljanjem življenja v skladu s svojo cikličnostjo postavljamo čudovit zgled svojim hčeram in vsem ženskam okoli sebe.

Moja izkušnja

Spremljanje in raziskovanje svojih posebnosti in moči tekom mesečnega cikla je meni popolnoma spremenilo odnos do svoje ženskosti in celotnega delovanja. Sprememba odnosa do menstruacije pa je vplivala tudi na ozdravitev bolečih menstruacij. Naučila sem se v polnosti koristiti prednosti posameznih obdobij v mesečnem ciklu in načrtovati svoje dejavnosti na način, da mi prinašajo čim manj stresa in čim boljši izkoristek na področju odnosov, zdravja in dela. Tudi sama sem pričela živeti svoje življenje v skladu s svojim ciklom ter poslušati in spoštovati potrebe svojega telesa in duše.

.

Tamara StrnadPiše: Tamara Strnad

Tamara Strnad je avtorica Dnevnika cikličnosti, edinstvenega dnevnika, ki je namenjen raziskovanju globine njene ženstvenosti. Po poklicu je univerzitetna diplomirana krajinska arhitektka, ki je preusmerila krmilo svoje življenjske poti in našla ljubezen v malo drugačnem kreativnem ustvarjanju (grafično oblikovanje, pisanje, risanje) ter delu z otroki.

S spoznanji in lastnim raziskovanjem pomembnosti vseh dimenzij ženske cikličnosti  je odkrila še drugi del svojega poslanstva, ki si ga njena duša srčno želi širiti in ozaveščati.

Več o avtorici in njenem delu na: www.tamarastrnad.si

Viri in literatura:

  • Gray, M. (2009). The optimized woman. New Alresford, United Kingdom: John Hunt Publishing.
  • Pearce, L. H. (2015). Moon Time: Harness the ever-changing energy of your menstrual cycle. Second edition. [Cork]: Womancraft Publishing.
  • Owen, L. (1998). Honoring menstruation: a time of self-renewal. Originally published: HarperSan Francisco in 1993 under the title: Her blood is gold
Napišite KOMENTAR članka in delite svoje mnenje z drugimi 🙂