Kaj pomenijo nazobčani nohti?

Ste morda opazili rahlo nazobčano površino svojih nohtov oziroma rahle izbočene črte, ki potekajo od korena nohta proti njihovi konici? Preberite, kaj pomenijo nazobčani nohti in zakaj pride do njih.

Nazobčani nohti

Nazobčani nohti se pojavljajo pri približno petini ljudi

Nazobčanost oziroma rahlo izbočene črte, ki potekajo v smeri od korena proti konici nohtov, je prisotna pri približno 20 odstotkih odraslih. V veliki večini primerov gre zgolj za starostne spremembe, ki ne predstavljajo razloga za skrb.

Nohte večinoma sestavlja keratin, beljakovina, ki jo najdemo tudi v laseh in zunanjem sloju kože. Enako kot s staranjem koža postane suha in uvela, lasje pa izgubijo svojo mehkobo, se leta poznajo tudi pri nohtih, saj telo ne more več zadrževati toliko vlage kot v mladosti.

Druge spremembe na nohtih

Medtem ko nazobčani nohti v veliki večini niso razlog za skrb, pa nekatere druge spremembe na njih lahko kažejo na določene težave. Če opazite, da se vam nohti cepijo ali spreminjajo barvo, je smiselno, da se posvetujete z zdravnikom. Takšne spremembe so namreč lahko znak slabokrvnosti, revmatoidnega artritisa ali težav s srcem in ožiljem.

Ena sama izbočena črta sredi nohta, ki poteka od korena proti konici, je lahko znak pomanjkanja nekaterih hranil, kot na primer beljakovin ali folne kisline.

Kaj pa bele pike ali lise na nohtih? Lahko gre preprosto za posledico poškodbe nohta ali pa znak nekaterih težav s kožo. Redkeje se belo obarvana znamenja na nohtih pojavijo kot posledica resnejših bolezni, jih pa lahko zasledimo kot stranski učinek nekaterih zdravil. Ljudsko izročilo sicer pravi, da so bele lise na nohtih tudi posledica pomanjkanja vitaminov in mineralov, a znanost o tem še ni rekla zadnje besede. Več o tem preberite v članku Kaj razkrivajo bele lise na vaših nohtih.

Nazobčani nohti

Kaj pa pomenijo vodoravne – prečne črte na nohtih?

Nazobčane črte lahko potekajo tudi vodoravno oziroma prečno čez noht. Te so mnogo manj pogoste, pojavijo pa se zaradi začasne zaustavitve rasti nohta.

Nohti namreč ves čas po malem rastejo. Če se rast iz kakršnega koli vzroka za krajši čas prekine in nato znova nadaljuje, je to na površini nohta vidno v obliki vodoravne oziroma prečne črte.

Najpogosteje do njih pride zaradi mehanske poškodbe: udarca v noht, priprtja nohta z vrati, poškodb pri manikiri in podobno. V redkejših primerih lahko sicer takšna posamična prečna črta kaže na nekatere bolezni, kot so ekcem, luskavica (psoriaza) ali kronično vnetje v predelu nohta.

Če se na nohtih vseh prstov hkrati pojavi vodoravna oziroma prečna črta, je to lahko znak bolezni ali okužbe, med drugim pljučnice, mumpsa, sifilisa ali celo težav s srcem, jetri ali ledvicami. V takšnem primeru seveda ne odlašajte z obiskom zdravnika.

Vir: The Healthy

Napišite KOMENTAR članka in delite svoje mnenje z drugimi 🙂