Jemanje antidepresivov poveca tveganje za otrokov avtizem

Zdravljenje z antidepresivi med nosečnostjo močno poveča tveganje, da bo rojeni otrok avtističen. Pri tem ne gre za zanemarljive številke, temveč za kar 87 odstotkov večje tveganje.
Picture
Profesorica Anick Berard z Univerze v Montrealu, ki raziskuje vpliv zdravil na nosečnost, je do osupljive številke prišla po tem, ko je analizirala podatke 145.456 nosečnic. »Vzroki avtizma zaenkrat še niso točno znani, a predvideva se, da gre za vpliv tako genetike, kot okolja,« pojasnjuje Berardova. »Naša študija je pokazala, da jemanje antidepresivov v drugi in tretji tretjini nosečnosti skoraj podvoji tveganje, da bo pri otroku do 7. leta starosti postavljena diagnoza avtizma, še posebej če je mati jemala zaviralce ponovnega privzema serotonina, poznane kot SSRI

Kot uživalke antidepresivov so v raziskavi opredelili vse nosečnice, ki jim je zdravnik v drugi ali tretji tretjini nosečnosti predpisal vsaj en recept za antidepresive. Obdobje druge in tretje tretjine nosečnosti so izbrali zato, ker se v tem času dogaja najpomembnejši razvoj otrokovih možganov, pojasnjuje Berardova.

Nato so analizirali zdravniške kartoteke otrok. Iskali so zapise, ki kažejo na diagnoze otroškega avtizma, atipičnega avtizma, Aspergerjevega sindroma in pervazivne razvojne motnje. Zatem so opravili statistično primerjavo med obema skupinama in ugotovili, da obstaja močna povezava. Pri otrocih, katerih matere so v drugi in tretji tretjini nosečnosti jemale antidepresive, je 87 odstotkov večje tveganje, da bodo do 7. leta starosti razvili znake avtizma ali avtizmu podobnih stanj. Rezultati so ostali enaki tudi, če so upoštevali samo otroke, pri katerih je bila diagnoza avtizma postavljena s strani specialista psihiatra ali nevrologa.

Rezultati so še kako pomembni, če vemo, da se od 6 do 10 odstotkov nosečnic zdravi z antidepresivi (podatek velja za Kanado, a je bržkone podoben tudi v drugih razvitih državah). Zaskrbljujoč pa je tudi podatek (velja za Kanado), da se je razširjenost avtizma v zadnjih desetletjih močno povečala – od 4 primerov na 10.000 otrok leta 1966 do 100 primerov na 10.000 otrok danes.

Čeprav bi lahko na povečano število primerov vplivalo tudi boljše prepoznavanje avtizma in širši kriteriji za njegovo diagnosticiranje, so raziskovalci prepričani, da imajo pomembno vlogo pri večjem številu avtističnih otrok tudi dejavniki okolja. Med drugim tudi uživanje antidepresivov med nosečnostjo. »Nekateri antidepresivi delujejo tako, da zavirajo ponovni privzem serotonina, kar negativno vpliva na sposobnost, da se otrokovi možgani v maternici popolnoma razvijejo in prilagodijo,« pojasnjuje Berardova.

Svetovna zdravstvena organizacija ocenjuje, da bo depresija do leta 2020 postala drugi najpogostejši vzrok smrti, kar pomeni, da se bo uporaba antidepresivov še povečevala, tudi med nosečnostjo.

vir: umontreal.ca

Imate mnenje ali komentar? Zapišite ga.