Je prebolevnost enako učinkovita kot cepivo?

Naravna imunost, ki se razvije po prebolelem covidu, je lahko primerljiva z zaščito, ki jo nudita dva odmerka cepiva mRNK. A žal ne proti aktualnim različicam.

Imunost

Sveža raziskava, objavljena v strokovni reviji The Lancet, kaže, da se je pri ljudeh, ki so preboleli covid, v naslednjih 10 mesecih verjetnost hospitalizacije in smrti ob ponovni okužbi zmanjšala za 88 odstotkov.

Naravna imunost, ki nastopi po okužbi z virusom SARS-CoV-2, je torej primerljiva z zaščito, ki jo zagotavljata dva odmerka cepiva mRNK proizvajalcev Moderna in Pfizer proti različicam virusa Alfa, Beta in Delta.

Žal pa prebolevnost slabše ščiti pred različico Omicron BA.1, in sicer le 36-odstotno. Hkrati tudi ni znano, ali in v kolikšni meri so prebolevniki zaščiteni pred trenutno prevladujočo različico Omicron XBB in njenimi novejšimi podrazličicami.

Ne okužujte se namenoma, da bi pridobili imunost

Strokovnjaki močno odsvetujejo namerno okuževanje, da bi s tem pridobili imunost pred vnovično okužbo. Tveganje je preprosto preveliko, še posebej če upoštevamo možnost dolgega covida, ki po nekaterih podatkih prizadene do četrtino prebolelih.

Cepljenje s cepivi mRNK je bistveno varnejši način pridobitve zaščite, ki olajša potek bolezni ali celo prepreči, da bi zboleli za covidom.

Vir: WebMD, The Lancet

Napišite KOMENTAR članka in delite svoje mnenje z drugimi 🙂