Jajca – veliko tveganje za diabetes?

Presenetljiva in za ljubitelje jajc ne ravno razveseljujoča vest prihaja iz Kitajske. Tamkajšnji strokovnjaki so ugotovili, da obstaja povezava med uživanjem jajc in diabetesom. V določenih primerih se z rednim uživanjem jajc verjetnost diabetesa poveča za kar 60 odstotkov. Številka, ob kateri je težko ostati ravnodušen.

Jajca

Diete, ki priporočajo uživanje večjih količin jajc, so v zadnjih letih postale precej priljubljene zlasti med rekreativnimi športniki. Jajca namreč vsebujejo veliko beljakovin in maščob, ki so glavni poudarek diet z majhno vsebnostjo ogljikovih hidratov in veliko vsebnostjo maščob (LCHF).

Eno jajce na dan je lahko že preveč

»Odkrili smo, da je dolgotrajnejše in redno uživanje več kot 38 gramov jajc na dan pri odraslih Kitajcih povečalo tveganje za diabetes za 25 odstotkov,« pojasnjuje dr. Ming Li.
A najbolj zaskrbljujoč podatek šele prihaja. Pri odraslih, ki so redno uživali eno ali več jajc dnevno (enakovredno količini 50 gramov), se je tveganje za diabetes povečalo za kar 60 odstotkov.

Koliko jajc zaužije povprečen Evropejec?

JajcaPodatki o porabi jajc v svetu kažejo, da največ jajc na prebivalca zaužijemo v Evropi. Povprečen Evropejec na dan zaužije kar 33,65 grama jajc. Na drugem mestu so Američani, ki dnevno povprečno zaužijejo 28,43 grama jajc. V Aziji je ta številka 21,45 grama, v Oceaniji (vključno z Avstralijo) 18,20 grama, v Afriki pa le 5,93 grama.

To pomeni, da je povprečen Evropejec že zelo blizu meje 38 gramov, pri kateri se je pri Kitajcih ob rednem uživanju jajc tveganje za diabetes povečalo za 25 odstotkov.

Točen vzrok še ni znan

Dr. Li sicer poudarja, da bo treba opraviti dodatne raziskave, s katerimi bi ugotovili, kaj je vzrok za povezavo med uživanjem jajc in tveganjem za diabetes. Za zdaj so ugotovili obstoj povezave, ni pa znana vzročnost.

Ne glede na to se velja prekomernemu uživanju jajc izogibati že zato, ker vsebujejo veliko maščob in holesterola, katerih škodljivi vplivi na zdravje so že dobro raziskani.

  • Jajca100 g jajc vsebuje:
  • 11 g maščob, od tega 3,3 g nasičenih
  • 373 mg holesterola
  • 13 g beljakovin
  • 124 g natrija
  • 126 g kalija
  • 1,1 g ogljikovih hidratov

Energijska vrednost jajc: 155 kcal na 100 g

Kot vedno, je tudi pri jajcih ključ v zmernosti in raznoliki prehrani. Preveč nečesa nikoli ni dobro.

Vemo pa tudi, da imajo jajca veliko pozitivnih učinkov in so zelo okusna ter zato nepogrešljive v večini kuhinj.

Vir: Sciencedirect

Napišite KOMENTAR članka in delite svoje mnenje z drugimi 🙂