INTERVJU: Primož Erjavec, Carpio – domače znanje za težave z zapestji

V zgradbi, kjer domuje uredništvo Zdravo.si, ima pisarne tudi zagonsko podjetje Deltahub in tako smo se nedavno srečali z njihovim izdelkom Carpioergonomsko podlogo za zapestje, ki zmanjšuje tveganja pri uporabi računalniške miške. Neprestana prisilna drža roke in stalni ponavljajoči se gibi namreč povečujejo tveganje za nastanek sindroma karpalnega kanala.

carpio

Pogovarjali smo se s Primožem Erjavcem, direktorjem in soustanoviteljem podjetja Deltahub, v katerem trenutno delajo na tem, da bi njihov izdelek Carpio dobil tudi certifikat medicinskega pripomočka.

Primož Erjavec, direktor in soustanovitelj podjetja Deltahub

Kako se vam je porodila ideja za Carpio? Ste imeli tudi sami težave s sindromom karpalnega kanala?

Kolega Amadej je imel začetne znake, zato je iskal podlogo, ki bi mu ublažila težave, vendar je ni našel. Potem smo skupaj naročili več različnih podstavkov in ugotovili, da bi lahko izdelali boljšo in ergonomičnejšo rešitev.

Ali obstaja na trgu kakšen podoben izdelek, po katerem ste se zgledovali pri razvoju Carpia, ali ste orali ledino?

Ko smo Carpio že razvijali, smo opazili in naročili nekaj podobnega, vendar nima nobene ergonomije in ni ravno prijeten za uporabo.

Pri razvoju ste sodelovali tudi z zdravniki. Kakšno je bilo to sodelovanje? So zdravniki tudi preizkušali prototipe vašega izdelka?

Od vsega začetka je bil v ekipi plastični kirurg, ki se pogosto ukvarja z operacijami karpalnega kanala. Razložil nam je, kje so živci, in svetoval, kakšna je idealna lega zapestja. Kasneje so izdelek testirali tudi zdravniki in fizioterapevti, na podlagi česar smo popravili nekatere malenkosti. Sedaj smo v fazi, ko bomo začeli s kliničnimi raziskavami za pridobitev certifikata za medicinski pripomoček.

carpio

Koliko časa je trajal razvoj, kako zahteven je bil? Koliko mesecev je minilo od prve zamisli do končnega izdelka?

Prva zamisel je nastala pred dobrim letom. Od takrat je razvoj trajal približno deset mesecev in več tisoč ur vloženega dela, vendar se je izplačalo.

Kje boste proizvajali Carpio? Bo to v celoti slovenski izdelek?

Carpio proizvajamo v Celju in je v celoti slovenski, izdelan iz najbolj kakovostnih materialov.

Ko sem gledal slike in predstavitev izdelka, sem se vprašal – in verjamem, da se bo vprašal še marsikdo – ali Carpio res drsi po mizi skupaj z miško? Se ne zatika, izmika izpod zapestja? Ali se ne dogaja, da bi Carpio zdrsnil stran in bi si ga morali vedno znova nameščati pod zapestje, ko primemo miško? Verjamem, da ste ta izziv uspeli rešiti in zanima me, kako.

carpioTako je, Carpio res drsi po mizi skupaj z miško. Testirala ga je najtežja ciljna skupina. To so igričarji oziroma gamerji, pri katerih smo ugotovili, da je odličen v vseh pogledih. Edina težavica je bila pri igralcih na višjem nivoju, ki imajo zelo hitre gibe. Na začetku je prihajalo tudi do zdrsavanja pri prehodu z miške na tipkovnice, ker je bil 3D prototip prelahek, vendar se to sedaj ne dogaja več.

Ali že imate načrte za naprej? Ali morda kaj razmišljate, da bi razvili miško, ki bi imela že vgrajeno oporo za zapestje, kot je Carpio?

Naša vizija je, da stalno pripravljamo inovacije, zato imamo seveda načrte za naprej. Prednostno bomo poskrbeli, da se uveljavi Carpio, poleg tega pa že razmišljamo o ergonomski miški.

Bi želeli še kaj sporočiti našim bralcem? Morda kakšen nasvet, kako naj uporabljajo miško, da se izognejo možnim težavam z zapestjem?

Najbolje jo je uporabljati s Carpiom (smeh). Če ergonomskih podstavkov ne uporabljate, je koristno vsako uro narediti nekaj razgibalnih vaj, kakršne snemamo z našim zdravnikom in objavljamo na našem Youtube kanalu.

A.M.

Napišite KOMENTAR članka in delite svoje mnenje z drugimi 🙂