Intervju: Nina Glažar, kulinarični blog IZIBIZI

Nina Glažar, avtorica kuharskega bloga IZIBIZI, je navdušujoča sogovornica. Njena strast do kuhanja, pečenja in pripravljanja jedi je tako nalezljiva, da bi se človek najraje v tistem trenutku odpravil v kuhinjo in začel ustvarjati – četudi kuhanju do zdaj ni namenjal posebne pozornosti. Da bi vam predstavili Ninino zgodbo ter vas morda navdihnili za preizkušanje novih receptov, smo se odpravili k Nini domov oziroma, če smo natančnejši, v njeno kuhinjo. Preberite zanimiv intervju!

Nina Glažar Izibizi

Kako in zakaj ste se odločili začeti s svojim blogom IZIBIZI? Kaj je bila vaša glavna inspiracija?

Odkar pomnim, sem rada kuhala. Že v osnovni šoli sem brez težav skuhala celo kosilo za naju z bratom. Od nekdaj sem rada tudi pekla slaščice. Nekaj let sem skupaj s prijateljico vodila ekološki zavod Stozrnica, preko katerega sva pripravljali zdrave slaščice, kolače in piškote. Pekli sva za prodajne stojnice in razne pogostitve v podjetjih ali na dogodkih. V vsem tem času sem se soočala s prehranjevalnimi navadami posameznikov.

Moja strast do kuhanja, peke, fermentacije, vkuhavanja pridelkov in samooskrbe je počasi iz ljubiteljskih začetkov zrasla v profesionalno pot.

Ste imeli že prej izkušnje s pisanjem receptov?

Moje kulinarično ustvarjanje je že več kot desetletje povezano z različnimi podjetji in platformami. Med njimi izstopata Mlekarna Krepko, za katero redno prispevam vsebine za njihovo e-revijo, spletno stran in knjižice receptov, ter blagovna znamka dizajnerskih skledic OM NOM. Moji recepti so bili objavljeni tudi v različnih medijih, kot so Minicity, Kulinarika.net in Liza Maja, redno pripravljam tudi recepte za vrhniški občinski mesečnik Naš časopis.

Kako ste prišli do ideje za blog IZIBIZI? Kaj je glavni moto vašega bloga?

Vmes, med pripravami vsebin za različna podjetja, se je porodila ideja o lastnem kulinaričnem blogu. Tega sem se lotila sistematično, približno 1 leto sem se pogovarjala z ljudmi o njihovem načinu prehranjevanja. Zanimalo me je, kaj kuhajo med tednom, katere izzive imajo s pripravo jedi, ker se posamezni družinski člani različno prehranjujejo, kje dobivajo ideje za nove recepte ali kaj pripravijo za družinska praznovanja. Šele to »terensko delo« mi je dalo prave smernice. Ko sem po enem letu naredila ‘bilanco stanja’, sem bila zelo presenečena. Večini se namreč domači meniji vrtijo okoli 3-5 jedi! In najbolj pogrešajo prav ideje, kako v tedenski naglici hitro skuhati okusne in zdrave obroke z domačimi sestavinami. To je postal glavni moto IZIBIZI.

Izibizi lazanja

Filozofija IZIBIZI

Kako bi opisali filozofijo in glavno poslanstvo vašega bloga?

Glavno poslanstvo IZIBIZI je približati kuhanje vsakomur, tudi tistim, ki se v kuhinji morda ne počutijo najbolj domače. IZIBIZI recepti so zasnovani tako, da jih z lahkoto preizkusijo in ustvarijo okusne ter zdrave obroke z domačimi sestavinami. Ne glede na to, ali izvirajo z vrta ali iz kuhinjske kašče, nove ideje in enostavne rešitve pripomorejo k pripravi okusnih jedi.

Od tod tudi ime bloga?

Povod za poimenovanje bloga “IZIBIZI” izhaja iz angleškega slogana “Easy Cooking for Busy People”, kar v slovenskem jeziku pomeni “preprosto kuhanje za zaposlene ljudi”. Dodatek ‘udomačena kuhinja’ k nazivu poudarja, da blog prinaša svetovne recepte in jedi v domače okolje, s čimer jih ‘udomačimo’ in prilagodimo za pripravo okusnih in zdravih obrokov iz sezonskih in lokalno dostopnih sestavin, bodisi z domačega vrta, lokalne tržnice ali bližnje trgovine.

Kako je to povezano z vašim zasebnim življenjem?

Ker sem mati dveh najstniških hčera in dnevno kuham za celo družino, razumem izzive priprav in načrtovanja obrokov, zlasti v tedenski naglici. Zato je tukaj IZIBIZI, da lahko pomaga posameznikom, parom in družinam, v katerih imajo člani različne prehranjevalne navade. Priprava enega obroka za vse – od vegana, preko tistega, ki sledi paleo prehrani, do vsejedca – se morda zdi zapletena, a z nekaj triki in namigi se hitro usvojijo ideje za pripravo enostavnih, a vseeno zdravih in slastnih jedi.

Kako se IZIBIZI razlikuje od drugih kulinaričnih blogov?

Menim, da je bistvena razlika med IZIBIZI in ostalimi kulinaričnimi blogi prav v tem, da pokaže, kako je z nekaj spretnosti možno pripraviti obroke, ki ustrezajo različnim prehranskim potrebam. Naj dam primer! Sama se že od nekdaj prehranjujem brezmesno. To še ne pomeni, da ne spoštujem ljudi, ki v svojo prehrano radi vključijo meso. IZIBIZI recepti so v večini sestavljeni tako, da ponudijo v osnovi brezmesno različico jedi, navedeni pa so tudi možni dodatki za vsejedce.

Pita

Najljubši recepti na IZIBIZI in odzivi bralcev

Kateri so vaši najljubši recepti, ki ste jih delili na blogu?

To so le nekateri izmed mojih najljubših receptov:

Od juh: Priljubljena turška lečina juha – Mercimek Çorbasi.

Od enolončnic: Veganska jota na vipavski način – okus tradicije z novim pridihom.

Od prilog: Gravče na tavče – tradicionalna makedonska specialiteta.

Od jedi z žiti in testeninami: Gurmanske testenine v vinski omaki z vloženimi artičokami in limono.

Od solat: Tradicionalna grška solata – princesa poletnih solat.

Od predjedi in namazov: Muhammara – kraljica aromatičnih namazov.

Od sladic: Svečan božični kolač z marcipanom in aromatičnim sadjem.

Od napitkov: Rožni sirup – opojni napitek iz cvetov domačih vrtnic in sveže limone.

Seveda so mi vsi recepti zelo všeč. Pripravljeni so na način, na katerega kuham doma za svojo družino in prijatelje. S tem, da jih za IZIBIZI še dodatno poenostavim, saj sledim načelom, ki sem si jih zastavila na začetku – enostavna priprava okusnih in zdravih jedi.

Kakšni so bili odzivi vaših bralcev na vam priljubljene recepte?

Ko spremljam statistike za blog, lahko rečem, da je za zgoraj naštete – meni najljubše recepte – od ogledov na spletni strani imel največ recept za »gravče na tavče« in »grško solato«. Interakcije preko socialnih omrežij pa sta imela največ »božični kolač« in »veganska jota«.

Nina Glažar recepti

Izzivi in dosežki

S katerimi izzivi ste se soočili pri vodenju kulinaričnega bloga?

Največ časa sem potrebovala za pripravo zasnove, se pravi dejanskega »terenskega dela«, ko sem oblikovala strategijo in določala – komu je IZIBIZI sploh namenjen. Temu sem namenila 1 leto in zatem je šlo vse lažje. Oblikovalka Nina Malovrh Omahen mi je oktobra 2022 pripravila celostno grafično podobo, na osnovi tega mi je mož postavil spletno stran. Obenem on še skrbi za fotografiranje receptov. Tako spletno stran kot socialna omrežja urejam in upravljam sama, luč sveta so ugledali konec leta 2022, se pravi dobro leto nazaj. Recepte pripravljam vnaprej in jih tedensko dodajam na blog. Vsak recept je večkrat preizkušen, preračunan na porcije in zastavljen tako, da lahko uspe tudi tistim z manj kuharskimi izkušnjami. Zato so tudi navodila na blogu napisana po sistemu učbenika, da je res vse jasno in enoznačno.

Povezava med prehrano in zdravjem

Kako vidite povezavo med prehrano in splošnim zdravjem?

S povezavo med prehrano in zdravjem se ukvarjam že dolgo. Moja pot na tem področju je dolga več kot 25 let. Še v 90. letih prejšnjega stoletja sem raziskovala različne prehranske smernice pretežno rastlinske prehrane. V tistem času sem se zanimala za makrobiotiko in konec 90. let sem v Zagrebu obiskovala predavanja ter seminarje iz makrobiotike. Še zdaj so mi načela in smernice tovrstne prehrane blizu. V začetku leta 2.000 sem se preko svojih izobraževanj za jogijsko učiteljico srečala z ajurvedo. Moram priznati, da me je prav ajurveda najbolj očarala. Zlasti načini prehrane po tem starodavnem tradicionalnem sistemu zdravljenja in samozdravljenja.

Kako ste v praksi uporabljali svoje znanje o zdravi prehrani?

Več let sem si pripravljala obroke glede na svoj konstitucijski tip po ajurvedi, letne čase in sezono. Dobrih 20 let tudi dnevno pečem kruh. Ko sta bili hčerki še majhni, sem sama pripravljala različne kosmiče in moke iz žit, za kar sem si omislila kosmičnik na jeklene valje in namizni mlin. Prav tako rastlinske napitke (ki so nadomeščali kravje mleko) sem iz žit in oreščkov pripravljala sama. Mlajša hči je imela v otroštvu nekaj alergij, zato sem bila še posebej pozorna, da je res jedla ves čas zdravo in uravnoteženo. Ker živimo na deželi, sem se trudila, da si, kolikor se da, zelenjavo, sadje in zelišča pridelamo sami. Vedno sem vkuhavala sirupe, sokove, marmelade in pripravljala paradižnikove omake za celo leto ali pekla in vlagala paprike.

Nina Glažar Izibizi

Je danes kaj drugače?

Ni, lahko pa povem, da so me najbolj od vsega prevzele prav fermentacije! Doma pripravljam: kimči, kislo zelje, kvašeno zelenjavo, curtido, pa tudi vse mlečne fermente: kislo mleko, jogurt, kefir, skuto, mlade sirčke, lebneh, fermentirane napitke: kombučo, vodni kefir, ingverjevo pivo…, če jih naštejem le nekaj. Fermentiranja sem se veliko naučila sama preko strokovne literature, še posebej pa sem uživala na »Fermentation Summit«, ki se je odvil leta 2021. Obiskovala sem tudi izobraževanje o nutricionizmu pri Amandi Hamilton. Vse to mi je odprlo nove smeri. In še vedno sem prepričana, da je prav zdrav način prehranjevanja bistven za dobro počutje. V isti paket seveda štejem tudi čisto pitno vodo, svež zrak in dovolj gibanja na prostem.

Kako vaš blog prispeva k ozaveščanju o pomembnosti zdrave prehrane?

Moj blog k temu prispeva skozi recepte in članke ter skozi vsebine na socialnih omrežjih, kjer tedensko predstavljam kakšno sestavino, zelišče ali samoniklo rastlino.

Osebna prehranska filozofija

Kako vaša osebna prehranska filozofija vpliva na vsebino, ki jo delite na IZIBIZI?

Ti dve področji – osebna prehranska filozofija in vsebina na IZIBIZI – sta popolnoma prepleteni. Kot sem že omenila, doma kuham jedi, ki so tudi na blogu. Seveda niso na spletni strani še vse, ves čas nastajajo nove. Dodajam jih glede na letne čase in odzive bralcev, prav oni so vedno moj vir navdiha.

Blog Izibizi

Pogled v prihodnost IZIBIZI

Kakšni so vaši načrti za prihodnost bloga?

Za prihodnost bloga IZIBIZI si želim, da bi ta postal prepoznavna platforma za kakovostne, enostavne in zdrave recepte. Moj cilj je, da IZIBIZI postane prava zakladnica idej, trikov in namigov za vse, ki iščejo navdih in pomoč pri vsakodnevnih kuharskih odločitvah. Želim si, da bi bralci v mojem blogu našli ne le recepte, ampak tudi zanesljiv vir informacij in inspiracije za zdravo kuhanje.

V prihodnje načrtujem tudi sodelovanje s strokovnjaki na področju nutricionizma, da bi moji bralci dobili še bolj celovite in strokovno podprte informacije o zdravi prehrani. Poleg tega si želim vzpostaviti partnerstva z uglednimi podjetji in manjšimi lokalnimi pridelovalci, ki delijo moje vrednote glede kakovosti in trajnosti. S tem bi lahko svojim sledilcem ponudila še večjo raznolikost in kakovost vsebin, hkrati pa podpirala lokalno skupnost in trajnostno pridelavo hrane.

Na kratko, moj cilj za IZIBIZI je, da postane vir navdiha in praktičnih nasvetov za vse, ki si želijo obogatiti svoje kulinarične izkušnje in hkrati skrbeti za svoje zdravje in dobro počutje.

*****

Želite tudi vi preizkusiti IZIBIZI recepte za okusne, zdrave in hitro pripravljene jedi?

Obiščite blog IZIBIZI, kjer najdete recepte in se lahko naročite na tedenske e-novice, sveže objave pa lahko spremljate tudi na Facebook strani IZIBIZI ter Instagramu IZIBIZI.

Dober tek!