Imate težave s spanjem? Težka odeja lahko pomaga

Če imate težave s spanjem, še zlasti, če zvečer težko zaspite, je ena od možnih rešitev težka ali obtežena odeja. Pri tem pa vam ni treba takoj v trgovino, temveč lahko za začetni poskus uporabite debelejšo prešito odejo (pogovorno kovter), kakršno so nekoč uporabljali naši starši ali stari starši.

težka odeja

Zakaj težka odeja

Težka odeja ustvarja občutek ugodja in varnosti, saj jo človeško telo zaznava podobno kot objem. Zaradi tega občutka se nato začne sproščati več melatonina – hormona, ki človeško telo pripravi na spanje.

»Ko prejmemo objem, se aktivira naš senzorni sistem, ki posreduje informacije možganom. Tam se nato sprožijo določeni procesi, ki imajo vlogo pri uravnavanju melatonina. Menim, da gre pri težki odeji za podobno stvar,« razlaga profesor farmakologije Christian Benedict z Univerze v Uppsali na Švedskem, ki je sodeloval pri izvedbi raziskave o ugodnih vplivih težke odeje na spanje.

Znan terapevtski pripomoček

Ugodni učinki težke odeje so sicer že dolgo znani in se uporabljajo v terapevtske namene za zmanjševanje stresa, tesnobe, hiperaktivnosti in anksioznosti. Poleg povečanja ravni melatonina, kar je pokazala omenjena švedska raziskava, težka odeja za kratek čas poviša tudi raven oksitocina, hormona, ki je odgovoren za občutek ljubezni, sprejetosti in ugodja.

Kako težka naj bo obtežena odeja?

Težke ali obtežene odeje za ustvarjanje dodatne teže običajno vsebujejo posebne kroglice. Pri tem pa vse odeje niso primerne za vse. Splošno priporočilo pravi, da naj bi obtežena odeja imela približno desetino teže osebe, ki bo z njo pokrita. Če torej tehtate 65 kilogramov, naj bo odeja težka od 6 do 7 kilogramov.

A kot že rečeno – preden se takoj odpravite v trgovino, najprej poskusite s težkim »kovtrom« naših babic ali pa v prevleko eno vrh druge vstavite več težjih volnenih odej.

Vir: WebMD

Napišite KOMENTAR članka in delite svoje mnenje z drugimi 🙂