Hrana za vaso kožo

Ljudje po celem svetu zapravijo milijarde evrov vsako leto za izdelke, ki poskrbijo za nego kože. To nam da misliti, da so kozmetična podjetja v svojih laboratorijih iznašla vir mladosti. Resnica je povsem nasprotna saj so preparati za nego kože vedno dražji in vedno manj temeljijo na resnični znanosti. Po mnenju ljudi, ki ne zapravijo 200 € za mali kozarček večne mladosti pa je znanost za nego kože enostavnejša kot si lahko mislimo. Tako kot je v večini primerov, kar se zdravja tiče vse odvisno od življenjskega stila vsakega posameznika in ne toliko od tega koliko zapravite za te kreme. Stvari, ki jih lahko naredite za boljši izgled vaše kože so podobne aktivnostim za izboljšanje srca, kontroli teže, izboljšanju občutja in kvalitete življenja. Te pa so: redno gibanje, kvaliteten spanec in zdravo prehranjevanje. Seveda pa hrana, ki jo jeste za izboljšanje tona, teksture in gladkosti kože se razlikuje od hrane, ki jo zaužijete, da bi se izognili bolezni srca.Kaj je torej tisto, kar iščemo pri iskanju lepe kože? V nadaljevanju vam bomo pomagali z nasveti katere vrste hrane ugodno vpliva na kožo, kako ta hrana deluje na lastnosti kože, kot so: gladkost ali ton kože in ali se hrana, ki ugodno vpliva na kožo razlikuje od hrane, ki spodbuja splošno zdravje.

Vrsta hrane, ki ugodno vplivajo na kožo:

1. RIBE
Aktivne komponente: Omega-3 maščobne kisline

Koristi: gladka, jasna in sijoča koža

Večina nas je že slišala, da so ribe dobre za vaše splošno zdravje. Ribji jedilnik je velikokrat poimenovan tudi »Sredozemska dieta«. Mnoge vrste rib in školjk dela čudeže za kožo,
predvsem ostrige in mastne ribe, kot je losos. Hranila, ki ju ima riba in ki sta dobra za vašo kožo se imenujeta cink in še posebej omega-3 maščobne kisline. Povečanje vsebnosti omega-3 maščobnih kislin v telo lahko zmanjšuje suhost kože in različna vnetja. Vnetje kože povzroči hitrejšo staranje kože in prispeva k različnimi vnetnimi obolenji, kot so luskavica in ekcemi.
Omega-3 maščobne kisline pripomorejo k pretočnosti srčnih arterij in tako izboljšajo cirkulacijo krvi kar ugodno vpliva na izgled kože. Cink pomaga v borbi proti aknam saj je vključen v presnovo testosterona. Slednji vpliva na proizvodnjo oljnate snovi imenovane sebum, ki je primarni vzrok nastanka aken. Cink pomaga tudi pri nastanku novih in odluščenju odmrle kože. Podobne koristi kot v ribi boste našli tudi v lanenem olju in orehih.

2. CITRUSI

Aktivne komponente: Vitamin C

Koristi: gladka in napeta koža

Vitamin C je glavna sestavina večine krem za nego kože. Pomaga pri proizvodnji kolagena v našem telesu in je beljakovina, ki predstavlja osnovno strukturo naše kože. Pospešena razčlenitev kolagena, ki se začenja po dopolnjenem 35. letu lahko povzroči izgubo svežine vaše kože. Uživanje vitamina C v živilih kot so pomaranče, grenivke, Acerola češnje (ena sama Acerola češnja zadostuje dnevni potrebi po vitaminu C) in paradižniki lahko pomagajo pri lepši koži in pri preprečevanju gub.

Z vitaminom C se lahko borite tudi proti vnetjem kože in njegove antioksidativne lastnosti lahko nevtralizirajo proste radikale (zelo reaktivne molekule kisika), ki poškodujejo celice in
vodijo k predčasni starosti vaše kože.

V primeru, da ste se naveličali uživanja citrusov lahko vitamin C najdete tudi v feferonih, papriki in ohrovtu.

3. RDEČA IN ZELENA ZELENJAVA

Aktivne komponente: Vitamin A, beta-karoten

Koristi: sijoča in gladka koža

Koža je največji telesni organ. Smiselno je, da je tisto, kar je dobro za telo je dobro tudi za kožo. Ista zakonitost velja tudi pri uživanju hrane. Zelo je zaželeno uživanje oranžno-rdeče in
zelene zelenjave, kot npr. korenje, sladki krompir in špinača.

Oranžno-rdeča zelenjava je polna beta karotena. Naše telo pretvori beta karoten v vitamin A, ki ima funkcijo antioksidanta in tako prepreči poškodbo celic in prezgodnje staranje. Vitamin A
pomaga tudi pri boju proti aknam saj je sestavni del anti-aknastih zdravil.

Špinača in druga zelena listnata hrana zagotavljajo velike količine vitamina A, ki pomaga vaši koži proizvajati več svežih novih celic, hkrati pa se istočasno znebite starih in odmrlih celic. Zmanjšuje tudi suhost kože in poskrbi, da je vaša koža videti sveža in mlada.

Mango je tudi odličen vir vitamina A. Vendar pa je priporočljivo, da vitamin A pridobite s hrano in ne s kakšnimi prehranskimi dopolnili saj lahko preveč zaužitega vitamina A povzroči zdravstvene probleme.

4. OREŠČKI

Aktivne komponente: Vitamin E

Koristi: mlada in mehka koža

Tako kot je bilo že prej omenjeno pri hrani, ki ima ugoden vpliv na našo kožo, oreščki še posebej pa mandlji, delujejo antioksidativno. Vitamin E se bori proti prostim radikalom, ki starajo kožo in jo ščitijo proti poškodbam sonca zaradi vsebnosti UV generiranih prostih
radikalov. Vitamin E prav tako pripomore k vlažnosti kože, blaži suhost in poskrbi za mlajši izgled kože.

Kombiniranje vitamina E z selenom lahko izboljša antioksidativne sposobnosti tovrstne hrane zato brez zadržkov vržite nekaj mandljev v skuto (odličen vir selena), da vam bo koža hvaležna.

Mandlji, pistacije in orehi so prav tako zakladnice omega-3 maščobnih kislin, še eno hranilo, ki pripomore k izboljšanju kože.

Če želite vaši koži najboljše pa se izogibajte hrane z veliko nasičenimi maščobami (npr. mastni kosi mesa, perutninsko meso s kožo) in/ali rafiniranega sladkorja.

5. POLNOZRNATI IZDELKI

Aktivne komponente: Rutin in B-vitamini

Koristi: čista in navlažena koža

Gibanje “Cela hrana” ima prednost za celotno telo, še posebej pa ugodno vpliva na našo kožo.

“Cela hrana” pomeni, da je hrana nepredelana (npr. polnozrnat kruh namesto belega). Celo zrno ajde je dober vir antioksidanta rutina, ki pomaga pri boju z vnetjem poškodovane kože. Pšenični kalčki so vir B-vitamina biotin, ki pomaga celicam pri razgradnji maščob. Če v vašem telesu  nimate dovolj biotina lahko vaša koža postane suha in luskasta.

Več nepredelane hrane namesto predelanih ogljikovih hidratov boste imeli na krožniku bolj bo vaša koža sijoča. Predelana (oz. rafinirana) moka lahko povzroči nihanje inzulina, kar posledično privede k večji mozoljavosti. Zamenjava rafinirane z ajdovo moko pri palačinkah
je dobra izbira pri borbi proti aknavosti. Mimogrede, ta zamenjava pomaga tudi pri zmanjšanju tveganja za razvoj sladkorne bolezni.

Niste pristaš ajde? Nič hudega saj podobne sestavine, ki jih najdemo v ajdi vsebujejo tudi gobe in avokado.

Zdaj veste da ajda, špinača, ostrige in mandlji predstavljajo kvalitetno hrano za vašo kožo in da vam ni potrebno zapraviti gore denarja za kozmetične preparate. Poleg hrane morate poskrbeti še za fizično aktivnost in pa za nizko stopnjo stresa in koža vam bo zelo hvaležna, saj veste kaj pravijo: Zdravo telo pomeni zdravo kožo.

Vir: Spletna stran Discovery Fir & Health

Ali upoštevate kakšnega od zgoraj navedenih nasvetov? Delite vaše mnenje