Ego kot ovira pri premagovanju negativnih custev

Picture
Timi Soršak, dipl. zn. ​Točka zdravjaPo izobrazbi je diplomirani zdravstvenik in je glavni kreator metode 6 faktorjev ter kreator celostnih preventivnih programov »6 korakov do zdravja«.
Znanstveniki so dokazali, da so čustva, ki so povezana z odnosi do drugih, kot so sreča, zadovoljstvo, veselje in občutek pripadnosti, močna zdravila za krepitev našega imunskega sistema ter glavni aktivatorji procesa samozdravljenja v  našem telesu. Če imajo takšno moč naša pozitivna čustva, lahko imajo negativna čustva nasprotni učinek? Žal, ja. John E. Sarno je opredelil, da so za naše bolečine v hrbtu lahko kriva prav naša negativna čustva, prav tako pa so lahko negativna čustva povzročitelj marsikaterih drugih zdravstvenih težav.

 

Ključnega pomena pri ohranjanju našega lastnega zdravja je prepoznava in pravočasna odprava negativnih čustev, kot so jeza, zamera, strah in podobno. Problem je, da takrat, kadar neko negativno čustvo potlačimo, v telesu ustvarimo energetsko blokado oziroma neravnovesje v pretoku energije, s tem pa zaviramo tudi naš imunski sistem. Če čustvo postane kronično in ga pravočasno ne odpravimo, bo to pustilo posledice tudi na našem fizičnem telesu.

Picture

Kakšno vlogo ima pri vsem tem naš ego?

Veliko je primerov, ki dokazujejo moč miselnega in čustvenega procesa. Sam vam bom izpostavil dva, ki sta se mi zdela najpomembnejša in iz katerih boste lahko razbrali, zakaj ima ego pri vsem tem pomembno vlogo. Spoznal sem gospoda, ki je zaradi zdravstvenih težav želel odpraviti zamero do bližnjega in se je trdno odločil, da se bo soočil s svojimi potlačenimi negativnimi čustvi. Vendar je ob sprejemanju teh odločitev treščil tudi ob svoj ego. Želel je namreč, da se oseba, do katere je gojil zamero, najprej opraviči njemu. Seveda pa se pri tem kaj hitro zalomi. Kadar od nekoga pričakujemo, da bo prvi storil to, kar bi morali storiti mi, se znajdemo v začaranem krogu, ker enako od nas pričakuje druga oseba.

Drugi tak primer je gospa, ki so se ji zaradi zamer do očeta pojavljale nenehne težave z jajčniki. Ko je spoznala, da lahko s pomočjo sebi odpravi določene težave, je ugotovila, da se je najprej potrebno soočiti z zamero do svojega očeta. Njena težava je bila njeno prepričanje, da je oče tisti glavni krivec in da se mora on opravičiti njej in mu bo ona potem lahko odpustila. A ko je premagala svoj ego, je ugotovila, da če sam narediš prvi korak, jih oseba nasproti tebe naredi dvakrat toliko.

Ego je tisti »stric« na zemlji, ki povzroča nemalo težav in nas kaj hitro odpelje čisto drugam, kot pa je v resnici nameravamo. Je naš ponos in onemogoča, da se soočimo z našimi negativnimi čustvi, ki jih gojimo do drugih, saj nam onemogoča, da bi se nekomu opravičili, nekomu oprostili in podobno. Kljub temu imamo svetlejšo plat, saj lahko dobimo moč, da ega ne prakticiramo, ampak razvijemo svoje vrednote brez negativnih čustev do drugih ljudi. Z našim odnosom, egom ter težavami je močno povezana tudi jeza. Jeza je tisto negativno čustvo, ki se kaj hitro pojavi, ko nekaj ni po naših pričakovanjih oziroma merilih.

Ko spoznamo, da je jeza lahko krivec za naše težave z zobmi, sinusi, dlesnimi ali čeljustjo, kaj hitro ugotovimo, da je jeza popolnoma nepomembno čustvo in se je pač potrebno zavedati, da tudi, če nekaj ni v skladu z našimi pričakovanji, imajo ljudje pač možnost in pravico do svojega mnenja. Sam sem to izkusil, saj so mi zaradi potlačene kronične jeze v dveh letih izpulili dva modrostna zoba.

Kako vem, da zaradi jeze? 

Nikoli nisem imel težav, ko pa nekaterih jeznih besed nisem izrazil, ampak sem si to, kar bi moral povedati, samo mislil, sem po določenem času čutil neprijetnosti v čeljusti. Ker sem jezo še naprej gojil v sebi, se mi je vnel modrostni zob. Če bi se več ukvarjali s seboj in manj z drugimi, bi točno vedeli, kaj nam sporoča naše telo, in pravočasno ukrepali.

Všeč mi je bil stavek, da je bolj pomemben izraz na obrazu kot pa videz obleke, ki jo imamo na sebi. To pomeni, da je naša notranjost bolj pomembna in ima večjo naložbeno vrednost kot naše nepremičnine in obleke, ki jih nosimo. Če je naša notranjost sijoča, ego nima nobene vloge in tudi mi živimo večinoma brez negativnih čustev in brez negativnih posledic. Ker zdravje je osnova.

Viri:

  • Dr. Lissa, R.: Z umom nad medicino, znanstveni dokazi, da se lahko sami pozdravimo. Ljubljana, 2014
  • Hamilton, R. D.: Kako um zdravi telo, Brežice, 2010

Komentirajte!

Imate kako vprašanje? ​Zapišite ga in avtor vam bo
poskušal odgovoriti.