Dobrodošel, dragi otrok – prva ura po rojstvu

Pišta: dr. Zalka Drglin in Irena Šimnovec​

»Otrokov prvi dom je materino naročje; prva sporočila se predajajo v neposrednem stiku matere in otroka, v privijanju golega dojenčka na mamino kožo, s pogledi iz oči v oči, s človeškimi glasovi in vonji. Vsi sporočajo: »Dobrodošel med nami, ljubi otrok.«

Otroček se je rodil, prav zdaj. Še pred kratkim ga je oblivala plodovnica, bilo je primerno prijetno toplo, dobival je hranila in kisik, slišal je pridušene glasove ljudi, ki so ga čakali, zibal se je v gibanju svoje matere, objemala ga je njena notranjost. Zdaj je vse drugače kot prej, vse je novo in pretresen je od silnosti sveta.

Pravkar rojeni otroček je čuteče in čuječe bitje. Sliši, vidi, vonja, okuša, čuti dotik in bolečino. Otrokova čutila so do določene stopnje že razvita, intenzivni razvoj pa se bo še nadaljeval. Doživlja gibanje, ritme in ravnotežje. Sposoben je zapletenih dejavnosti: med drugim doživlja, razume, si zapomni, se uči in igra, uravnava aktivnosti in počitek. Še posebej v prvih urah po rojstvu je izrazito dojemljiv. Novorojenček je radoveden, odprt, izraža občutke, vzpostavlja in zaključuje komunikacijo, gradi odnose z živimi bitji.

Med drugim lahko občuti strah, zapuščenost, nevarnost, grozo in varnost, pripadnost, ljubezen. Novorojenček je bitje, ki se razvija skozi odnos, zato je zanj ključna človeška bližina, še posebej bližina mame in očeta. Potrebuje neposreden in dolgotrajni kožni stik s svojo mamo. Najbolje mu je, ko je gol na njeni koži. To velja za vse novorojenčke, tako zdrave kot bolne in hendikepirane.
Picture

Trenutki takoj po rojstvu so neponovljivi. Mama in oče sta po vsej verjetnosti že prej vzpostavila odnos s svojim otročkom, zdaj pa ga prvič tudi vidita. To je čas intenzivnega medsebojnega spoznavanja, sprejemanja in navezovanja. Starša naj imata prednost pred drugimi prisotnimi, da se dotikata in ogovarjata otroka. Onadva ali babica ga nežno osušita z ogreto pleničko, preden ga dvigneta k mami na toplo kožo trebuha, k prsim ali tesno ob mamo na posteljo. Če otroček ne more biti pri mami, naj ga k sebi vzame oče. Mama in oče ga božata, pozdravita ga, ogovorita, se mu zazreta v oči. Glasova, ki ju pozna iz maternice, bo začel povezovati z njunima obrazoma. V neposredni materini bližini prepoznava njen vonj.

Optimalno je, da imajo čas, da se spoznavajo ter povezujejo v svojem ritmu, na svoj način in s čim manj vmešavanja, če le otrokovo in materino zdravstveno stanje to dopuščata. Marshall Klaus, pediater, v dokumentarnem filmu Prvi pogled (Il primo sguardo) pravi: »Te ure ne boste nikoli pozabili. Uživajte po vsem delu, ki ste ga opravili, in opazujte svojega čudovitega novorojenčka. Ne hitite, uživajte skupaj. To je posebna ura, vzemite si čas, nihče naj ne prihaja k vam, nihče naj vas ne moti ali od vas česa pričakuje ali celo zahteva. Zdaj uživajte v tem, da ste skupaj, uživajte z bitjem, z dečkom ali deklico, ki ste ga, jo soustvarili, z otročkom, ki vam je bil dan.«

Otroček v najtesnejši bližini z mamo dobi vse, kar potrebuje: zavetje, varnost, tolažbo, toplino in toploto, domač vonj, človeški dotik, prve »dobre« bakterije ter prvo hrano in pijačo. Prižet k mami prepozna ritem srca, pod katerim je rasel, sledi prirojenemu napotku, kako do prsi, kjer zanj nastaja mlezivo, vonja in tipa njeno kožo in prsi. Vonj materinega telesa mu bo pomagal pri dojenju. Začuti zrak, svetlobo, občuti učinke težnosti, zazna teksturo tkanin in trdoto predmetov, spoznava zvoke zunanjega sveta.Iz vsega tega lahko razumemo, da je dokazan vpliv tesnega telesnega stika med otročkom in materjo v prvi uri po rojstvu na kratkoročno in dolgoročno telesno, duševno in socialno zdravje otroka, med drugim podpira optimalen razvoj možganov, vpliva na fiziološko stabilnost, stabilizira novorojenčkovo dihanje, ohranja primerno telesno temperaturo dojenčka, regulira krvni tlak in raven glukoze, zmanjša količino stresnih hormonov in jok; zato je za dojenčka lažje skrbeti. Tesen kožni stik med njima je pomemben za vzpostavitev in trajanje dojenja, pomembno vpliva na kakovost povezave med otrokom, materjo in očetom.

V prvih urah življenja detece iz materinega naročja spoznava svet in ljudi v njem. Vzpostavljajo se ključni vzorci doživljanja tega, kdo je on sam, kakšen je svet in predvsem, kakšni so ljudje, ter ključni vzorci odzivanja na to. K nežnejšemu privajanju na ta svet in vzpostavljanju stika s staršema pripomore tudi zastrta svetloba, tiho okolje in umirjeni glasovi. Zdravstveni delavci lahko opravijo morebitne preglede otročka, ko je v materinem naročju. Postopki, ki niso nujni, kot so tehtanje, merjenje in umivanje, lahko počakajo.

​Neposreden kožni stik naj traja, kolikor želijo družinski člani. Svetovna zdravstvena organizacija priporoča, naj traja najmanj eno uro. Tesen telesni stik med novorojenčkom in mamo pa je pomemben tudi po tem času.

Viri:

Združenje Naravni začetki

Komentirajte!

Imate vprašanje za avtorici? Zapišite ga v komentarju in odgovorili vam bosta.