Denar dokazano vpliva na srečo

Vsi najbrž poznamo pregovor, da denar ne more kupiti sreče. No, morda sreče res ne moremo dobesedno kupiti, dokazano pa je, da količina denarja vpliva na občutek sreče. Še več – najnovejša raziskava je ovrgla tudi znano prepričanje, da denar osrečuje samo do določenega zneska na računu, nato pa nima več vpliva na posameznikovo doživljanje sreče.

denar in sreča

»Ideja, da po preseženem določenem znesku denar ni več pomemben, deluje prepričljivo,« pravi Matthew Killingsworth, toda njegova nedavno objavljena raziskava kaže drugače: »Ko sem vzel pod drobnogled širok razpon ravni prihodkov, sem ugotovil, da so se vse oblike dobrega počutja še naprej povečevale skladno s prihodki. Ne vidim nobene motnje v krivulji, nobene točke, od katere naprej denar ne bi bil več pomemben. Namesto tega krivulja še naprej raste.«

Killingsworthova raziskava je pomembna tudi zato, ker omogoča boljše razumevanje povezave med posameznikovimi prihodki in srečo. Ljudje, ki zaslužijo več, so srečnejši tudi zato, ker jim višji prihodki dajejo večji občutek nadzora nad življenjem. »Ko imaš več denarja, imaš večjo izbiro, kako želiš preživeti svoje življenje. To se vidi tudi zdaj med pandemijo. Ljudje, ki živijo iz rok v usta in izgubijo službo, bodo morali vzeti prvo službo, ki jim bo na voljo, tudi če jim ne bo všeč. Več denarja človeku preprosto omogoča večjo izbiro in večji občutek avtonomije,« pojasnjuje Killingsworth.

Ob tem poudarja, da kljub temu ni dobro uspeha meriti z denarjem. »Čeprav je denar lahko dober za srečo, se je izkazalo, da so ljudje, ki enačijo denar in uspeh, manj srečni kot tisti, ki tega ne počnejo,« razlaga Killingsworth. Hkrati je ugotovil še, da ljudje, ki zaslužijo več, običajno delajo dlje in so pod večjim časovnim pritiskom.

Vseeno ne postavljajte denarja na prvo mesto

srecaČeprav je raziskava ovrgla do zdaj veljavna prepričanja, da denar po določenem znesku ni več pomemben, si Matthew Killingsworth ne želi, da bi si ljudje sporočilo raziskave razlagali na način, da se morajo za večjo srečo še bolj osredotočiti na denar. Nenazadnje višina prihodka samo v določenem delu vpliva na celoten občutek sreče. Tukaj so še drugi dejavniki, kot so zdravje, zadovoljstvo z družinskim življenjem, odnosi s prijatelji, bivanjske razmere, družbeno okolje ter še mnogo drugega.

Poleg tega je Killingsworth prepričan, da ljudje pri ocenjevanju svojega življenja najbrž preveč pozornosti namenjajo denarju: »Da, vsekakor je dejavnik, ki lahko na srečo vpliva tudi na načine, ki se jih prej nismo zavedali, toda na koncu je denar samo ena od stvari, na katere lahko ljudje vplivajo.« Tukaj so še mnoge stvari, na katere ljudje nimamo vpliva, zato vsekakor ni primerno sreče meriti s premoženjskim stanjem.

Kaj pa vi menite? Ali denar vpliva na vašo srečo? Zapišite svoje misli v komentarju.

Vir: Sciencedaily

Napišite KOMENTAR članka in delite svoje mnenje z drugimi 🙂