Cepivi mRNA Pfizerja in Moderne morda ščitita za vse življenje

Eno ključnih vprašanj okrog cepiv proti covid-19 je, kako dolgo nudijo zaščito in ali bodo kasneje potrebni redni poživitveni odmerki kot na primer pri cepljenju proti klopnemu meningoencefalitisu (KME). Najnovejša raziskava daje upanje, da pri cepivih mRNA proti covidu poživitveni odmerki morda ne bodo potrebni – če se le ne pojavi nova mutacija virusa, proti kateri bi bili obstoječi cepivi mRNA Pfizerja in Moderne neučinkoviti.

cepivo mRNA

Pomembno odkritje

Ameriški imunologi so odkrili, da cepivi mRNA v telesu ustvarita stalen imunski odziv, ki ščiti pred boleznijo covid-19. Z vpogledom v celice limfnih vozlov cepljenih oseb so opazili, da celice neprestano »vadijo«, kako se boriti proti virusu. Ta pojav so zaznali še 15 tednov po prejemu prvega odmerka.

»Dejstvo, da so se reakcije nadaljevale skoraj štiri mesece po cepljenju, je zelo zelo dober znak,« pojasnjuje imunolog dr. Ali Ellebedy. Običajno pri cepivih je, da reakcije dosežejo vrhunec v prvem ali drugem tednu po cepljenju in se nato umirijo. Pri cepivih mRNA je drugače.

Možna zaščita za vse življenje

Pri osebah, ki so prebolele covid in bile nato še cepljene z obema odmerkoma cepiva mRNA, obstaja celo možnost, da so zaščitene za vse življenje. Zato cepljenje svetujejo tudi prebolevnikom.

Za tiste, ki covida niso preboleli, pa navajajo, da jim cepivi Pfizerja in Moderne morda lahko nudita večletno zaščito.

V raziskavi, objavljeni v priznani reviji Nature, sicer niso obravnavali vektorskih cepiv, kot sta Johnson & Johnson in AstraZeneca. Glede njih Ellebedy pričakuje, da najbrž ne nudijo tako dolge zaščite kot cepiva mRNA.

Pravočasno cepljenje za preprečitev novih mutacij

Da bi se izognili poživitvenim odmerkom, je ključno preprečiti širjenje virusa in nove mutacije. To pa lahko dosežemo le z zadostno precepljenostjo populacije, opozarjajo strokovnjaki. Ali kot poudarja dr. Anthony Fauci: »Če se virusi ne razmnožujejo, ne morejo mutirati. Če jim omogočimo, da se širijo s človeka na človeka in razmnožujejo, jim damo idealno priložnost, da še bolj mutirajo in se morda celo izognejo cepivu. To je še dodaten razlog, zakaj je pomembno, da se cepimo.«

Poglejte še: Cepivo mRNA za covid-19 – prvič razloženo tako, da razume vsak

Vir: Health.com

Napišite KOMENTAR članka in delite svoje mnenje z drugimi 🙂