Brez cepljenja otrok ne bo smel v vrtec

Osnutek novega zakona o nalezljivih boleznih, ki bo v javni obravnavi do 30. septembra, med drugim predvideva, da necepljenih otrok ne bo mogoče vpisati v javno financiran vrtec in nekatere srednje šole. Enako velja tudi za določene visoke šole in fakultete.

obvezno-cepljenje-otrok

Kot je pojasnila državna sekretarka, sicer tudi pediatrinja, Tina Bregant, želi država s tem preprečiti neupravičeno izogibanje cepljenju. Po njenih besedah poskušajo nekateri starši neupravičeno zavlačevati s cepljenjem otrok, včasih tudi toliko časa, da otroci vmes že zrastejo. V tem času pa zaradi necepljenosti ogrožajo ostale. Tudi zato je v minulih letih ponovno prišlo do okužb z ošpicami.

Ni cepljenja – ni javnega vrtca

Če bo predlagan zakon o nalezljivih boleznih sprejet v državnem zboru, otrok, ki ne bodo cepljeni po programu cepljenja, ne bo mogoče vpisati v javni vrtec ali javno sofinanciran zasebni vrtec. Osebe, ki niso cepljene po programu cepljenja, se prav tako ne bodo mogle vpisati v programe srednjih in visokošolskih zavodov ter fakultet s področja zdravstva, vzgoje in izobraževanja in socialnega varstva.

Izjema – objektivni razlogi

Navedene omejitve po predlogu zakona ne bodo veljale za otroke, ki ne bodo cepljeni iz objektivnih razlogov, o čemer bo odločala posebna komisija.

Problem: precepljenost se zmanjšuje

Podatki Nacionalnega inštituta za javno zdravje kažejo (NIJZ), da se v zadnjih letih precepljenost populacije zmanjšuje.

Precepljenost predšolskih otrok proti ošpicam, mumpsu in rdečkam se je v desetih letih, natančneje od leta 2008 do leta 2018, znižala za 2,6 odstotne točke in padla pod raven, ki je potrebna za učinkovito kolektivno zaščito.

Vir: NIJZ

Za učinkovito kolektivno zaščito je potrebna precepljenost 95 odstotkov ali več. Glede na podatke iz navedene tabele učinkovita kolektivna zaščita pred ošpicami, mumpsom in rdečkami tako ni več zagotovljena.

Cepljenje – edina učinkovita zaščita

Cepljenje je znanstveno dokazano učinkovita in varna zaščita pred boleznimi, ki jih povzročajo virusi in za katere obstaja cepivo.

vrtec cepljenjePri nalezljivih boleznih, ki se prenašajo s človeka na človeka, gre pri tem več kot le za zaščito cepljenega posameznika. Ob dovolj visoki stopnji precepljenosti gre za kolektivno zaščito celotne populacije – tudi tistih otrok in odraslih, ki se iz objektivnih razlogov (npr. zaradi težav z imunskim sistemom ali alergije na sestavino cepiva) ne morejo cepiti.

To pomeni, da izogibanje cepljenju ne ogroža le necepljenega otroka, temveč tudi vse tiste druge, ki iz utemeljenih zdravstvenih razlogov ne morejo biti cepljeni.

Ker zaradi rastočega izogibanja cepljenju kolektivna zaščita populacije ni več zagotovljena, s tem pa so ogroženi tudi ranljivi člani družbe, ki iz utemeljenih razlogov ne morejo biti cepljeni, se je torej ministrstvo odločilo za prisilo.

Kakšno je vaše mnenje? Zapišite ga v komentarju.

Vir: NIJZ, rtvslo.si

Napišite KOMENTAR članka in delite svoje mnenje z drugimi 🙂