Kaj razkrivajo bele lise na vaših nohtih? Poglejte!

Bele lise na nohtih lahko nastanejo iz različnih vzrokov. Lahko gre zgolj za poškodbo zaradi udarca v noht, lahko pa so tudi znak resnejših težav. Poglejte, kaj morate vedeti.

Bele lise na nohtih

Bele lise na nohtih so dokaj pogost pojav. Nekoč, ko je bila splošna medicinska diagnostika še slabše razvita, so nekateri zdravniki na podlagi videza nohtov celo postavljali diagnoze za različne bolezni. Danes se to ne počne več, kljub temu pa je dobro vedeti, kaj različne oblike belih lis pomenijo.

Bele lise zaradi poškodbe nohta

Če se z nohtom udarite v predmet, se lahko zaradi udarca na njem pojavi bela lisa. V primeru udarca v predel, kjer noht raste iz kože, se lahko bela lisa pojavi tudi tam.

Če je bela lisa posledica udarca ali poškodbe nohta, lahko traja nekaj časa – tudi več mesecev – preden bo izginila. Počakati je namreč treba, da noht dovolj zraste in se tako del z liso pomakne na konec, kjer ga nato odstrižemo. Mimogrede, nohti običajno najhitreje rastejo pozimi oziroma v hladnejših mesecih.

Manikira, umetni nohti in ostala nega nohtov

Manikira, umetni nohti in drugi lepotni posegi lahko poškodujejo noht, zaradi česar se enako kot v primeru udarca lahko pojavi bela lisa. Rešitev? Nič drugega kot čakanje, da noht dovolj zraste, da lahko beli del odstrižemo.

Psoriaza ali ekcem

Za nohte lahko rečemo, da so podaljšek kože. Nekatere težave, ki se pojavijo na koži, lahko prizadenejo tudi nohte. To še zlati velja za psoriazo (luskavico) in ekcem. Na koži se običajno kažeta v obliki rdečice, na nohtih pa v obliki belih lis.

Psoriaza se na nohtu kaže kot odebeljen del, obarvan belo, včasih tudi posejan z belimi pikami. Ekcem medtem povzroči grbančenje, razbarvanje in odebelitev nohta.

Če menite, da bi sprememba na vaših nohtih lahko bila posledica psoriaze ali ekcema, se o tem posvetujte s svojim zdravnikom, ki vas bo najverjetneje napotil k dermatologu.

Bele lise na nohtu zaradi glivic

Še posebej na nohtih stopal se rade pojavijo glivične okužbe. Te so pogoste pri uporabnikih bazenov, skupnih tušev in drugih javnih prostorov, kjer prevladuje vlažno okolje in v katerem smo bosi.

Glivična okužba lahko noht odebeli in obarva belo. Če je močno razširjena, lahko odebelitev in bela barva zajameta celoten noht.

Spremembe, ki na nohtu nastanejo zaradi glivične okužbe, so lahko zelo podobne spremembam zaradi psoriaze. Če diagnoze ni mogoče postaviti na pogled, vam bo zdravnik odvzel vzorec nohta in ga poslal na laboratorijsko preiskavo.

Za zdravljenje glivičnih okužb se uporabljajo zdravila, mazila, laserska terapija, v najtežjih primerih pa se lahko zdravnik odloči tudi za kirurški poseg.

Pomanjkanje vitaminov in mineralov

Najbrž ste že slišali staro modrost, da so bele lise na nohtih posledica pomanjkanja vitaminov in mineralov, še posebej kalcija.

Strokovnjaki si glede tega niso povsem enotni. Nekateri pravijo, da se lahko pomanjkanje vitaminov in mineralov dejansko izraža z belimi lisami na nohtih, medtem ko drugi trdijo, da gre za mit, ki je bil z raziskavami že večkrat ovržen.

V različnih virih lahko zasledimo, da naj bi bile bele lise na nohtih posledica pomanjkanja vitamina D, cinka in kalcija, a prav tako najdemo tudi znanstvene raziskave, ki to zavračajo.

Lise na nohtih

Bele lise kot znak resnejših bolezni

Redkeje so belo obarvane lise na nohtih lahko znak resnejših bolezni, kot so avtoimunske bolezni, bolezni srca ter odpoved ledvic. Vendar so znamenja na nohtih v tem primeru le eden od znakov, zato je – če nimate drugih težav – zaskrbljenost, da gre za resnejšo bolezen, ob pojavu belih lis odveč.

In kateri so še drugi znaki, ki skupaj s spremembami na nohtih sporočajo, da čim prej poiščite zdravniško pomoč? To so težko dihanje, bolečine v prsih, palpitacije in otečeni gležnji.

Študija iz leta 2016 ob tem navaja, da so bele lise na nohtih lahko tudi znak okužbe z virusom HIV, ciroze jeter, Kawasakijeve bolezni ter zastrupitve z arzenom ali svincem.

Stranski učinek zdravil

Bele lise na nohtih lahko nastanejo tudi kot stranski učinek nekaterih zdravil. Običajni krivci so zdravila in antibiotiki, ki vsebujejo žveplo, nekatera zdravila za lajšanje bolečin pri artritisu, nekatera zdravila za zdravljenje diabetesa, sulfasalazin (uporablja se za zdravljenje Crohnove bolezni, ulceroznega kolitisa in revmatoidnega artritisa) ter nekatera zdravila za kemoterapijo.

Bele lise na nohtih običajno niso razlog za skrb

Čeprav so lahko bele lise na nohtih na pogled moteče, v večini primerov ne predstavljajo razloga za skrb. Najpogosteje gre preprosto za posledice manjših udarcev v noht (na primer med pomivanjem posode, treningom, delom na vrtu), na katere sploh nismo pozorni.

Če bele lise spremljajo še druge spremembe na nohtu, kot so brazgotinjenje, debelitev nohta in podobno ali če opazite še druge telesne znake, pa se o spremembah in opažanjih posvetujte z osebnim zdravnikom.

Vir: The healthy

Napišite KOMENTAR članka in delite svoje mnenje z drugimi 🙂