Alzheimerjeva bolezen

Ali vam ta hrana ubija možgane?

Ali veste, da je strah pred Alzheimerjevo boleznijo naš največji strah?In za to imate dober razlog.Posledica staranja je, da počasi pozabljamo stvari. Pri tem imamo tudi občutek manjše mentalne ostrine. Vsi ti procesi se začnejo dogajati po dopolnjenem 40. letu starosti.Toda, ali ste vedeli, da trenutno obstaja 3000 aditivov za živila, ki lahko negativno vplivajo na vaše psihično stanje?

Tukaj je 5 aditivov, ki najbolj ubijajo vaše možgane:

1. MSG (mononatrijev glutamat) – MSG dvigne nivo glutamatne kisline v možganih, ki lahko povzroči smrt živčnih celic.

Kar pa je najbolj zastrašujoče pri tem, je dejstvo, da sedaj proizvajalci živil poskušajo skriti to sestavino s premišljenimi in nedolžno zvenečimi imeni, kot so: hidroliziran protein, rastlinska beljakovina, izolat sojinih beljakovin, koncentrat sojine beljakovine, sirotkine beljakovine, naravne arome, začimbe, encimi, ekstrakt kvasa ali karagenana.

Izognite se tej ekcitotoksični sestavini, ki dobesedno stimulira možganske celice, dokler ne odmrejo. Eden od najbolj pogostih virov te sestavine je v govejih kockah.

2. Aspartam – pozor! To sladilo lahko vpliva na vaš spomin.

Kljub študijam, ki kažejo, da so živali, hranjene z aspartamom, razvile možganske poškodbe in možganski tumor, je aspartam uradno odobren kot varno živilo. To sestavino proizvajalci v prehrambeni industriji dodajajo v hrano in pijačo.Trenutno je 92 kategorij pritožb zoper aspartam pri uradnih inštitucijah. Aspartamu se lahko izognemo, saj je jasno označen.

3. Sukraloza – Še eno sladilo, katerega okus je preveč dober, da bi bilo res. Sukraloza zmanjšuje dobre črevesne bakterije za 50 odstotkov. S tem vaše telo postane toksično. To vodi do škodljivih učinkov na hipokampus, kjer je shranjen spomin.

4. Diacetil (maslena aroma) – Kdo nima rad vrečko pokovke?Dejansko je vsako leto narejeno nešteto vrečk pokovke. Toda pokovka za pripravo doma vsebuje ojačevalec okusa diacetil.

Diacetil lahko prehaja skozi krvno – možgansko pregrado, obrambni mehanizem, ki preprečuje vstop škodljivih snovi v možgane. Ta sestavina povzroči zlepljenje beta-amiloida, ki je pomemben kazalnik Alzheimerjeve bolezni.

Napisa diacetil ne boste videli na etiketi. Če pa vidite napisa, kot sta “umetna aroma masla” ali “naravni okus”, se mu morate izogniti za vsako ceno.


5. Aluminij – Več kot aditiv za živilaAluminij je znan kot nevrotoksinsnov, ki spremeni normalno delovanje živčnega sistema tako, da poškoduje živčno tkivo. Obdukcije po letu 1970 so pokazale, da so osebe, ki so imele Alzheimerjevo bolezen, imele večjo koncentracijo aluminija v možganih, kot je to normalno in običajno.

Aluminij je pogost prehranski dodatek v živilih. Najdemo ga v pecilnem prašku in sredstvu proti strjevanju – ponavadi poskrbi za to, da se sol ne strdi. Aluminij je najpogostejša kovina v zemeljski  skorji, tako da se mu težko izognemo. Prisoten je v pitni vodi , snoveh za lajšanje želodčnih težav, dezodorantu, pogosto pa se ga uporablja kot kuhinjski pripomoček, npr.  pločevinke, alufolije ipd.

Predlagamo vam, ko se odločate o nakupu raznih izdelkov v prehrambeni industriji, izberite proizvode brez vsebnosti aluminija.
Vir: Spletna stran How Life Works
Kakšno je vaše mnenje o prehrambeni industriji in poimenovanju škodljivih snovi z zvenečimi imeni? Delite vaše nasvete z nami!