Ali očala, ki blokirajo modro svetlobo, res pomagajo?

V zadnjih letih se je, tudi po zaslugi izdatnega oglaševanja, povečalo zanimanje za očala, ki blokirajo domnevno škodljivo modro svetlobo računalniški zaslonov. Njihova uporaba naj bi zmanjševala obremenitev oči in lajšala težave s spanjem. Ali takšna očala res pomagajo, ali gre predvsem za marketinški trik? Preberite v nadaljevanju.

Očala, ki blokirajo modro svetlobo

Nedavno objavljena raziskava, ki je zajela podatke 17 kliničnih preizkusov, v katerih je skupno sodelovalo 619 oseb, kaže, da očala z modrim filtrom verjetno nimajo posebnega učinka glede zmanjševanja utrujenosti oči med uporabo računalnika.

Ni zanesljivih dokazov

Zaenkrat tudi še ni zanesljivih dokazov, da bi očala za blokiranje modre svetlobe vplivala na kakovost vida ali pomagala do boljšega spanja.

Prav tako niso potrjene niti trditve o ugodnih dolgoročnih učinkih na zdravje očesne mrežnice.

Avtorica raziskave, profesorica optometrije in znanosti o vidu, Laura Downie z Univerze v Melbournu zato poudarja, naj ljudje pri odločitvi za nakup upoštevajo, da zaenkrat ni trdnih dokazov, da so očala z modrim filtrom koristna.

Poleg tega sodelujoči znanstveniki opozarjajo, da količina modre svetlobe, prejete iz računalniških zaslonov, predstavlja le tisočinko vse modre svetlobe, ki jo človeške oči prejmejo iz naravne dnevne svetlobe. Izpostavljajo pa tudi, da očala z modrim filtrom običajno blokirajo le 10–25 odstotkov modre svetlobe.

»Naše ugotovitve zato ne podpirajo predpisovanja očal z modrim filtrom splošni populaciji,« zaključuje Downie.

Strokovnjaki svetujejo

Če imate med delom z računalnikom ali po njem utrujene oči, strokovnjaki priporočajo, da skrajšate čas, ki ga preživite pred zasloni. Če to ni mogoče, pa med delom svojim očem redno privoščite kratke odmore in poglede v daljavo.

Omenjena raziskava ima sicer nekatere omejitve, saj ni obravnavala vpliva na kontrastno občutljivost, bleščanje, zdravje makule, raven melatonina in splošno zadovoljstvo z vidom. Za dokončen odgovor o tem, ali in v kolikšni meri so očala z modrim filtrom koristna, bodo zato potrebne še dodatne raziskave.

Vir: WebMD