Ali naj hodim v cevljih brez nogavic?

V modi se zadnje čase pojavlja trend nošenja čevljev brez nogavic, ki mu sledijo
tudi znani ljudje, kot sta igralca Jude Law in Ryan Gosling. Ali je to praktično ali ne, je stvar vsakega
posameznika, toda vprašanje, ki se nam zastavlja, je, ali je to zdravo ali ne. Tiisti pa, ki vseeno ne morejo zaradi različnih dejavnikov (poslovneži,  delavci v proizvodnji,…) biti brez nogavic, so si verjetno že zastavljali vprašanje, ali nogavice varujejo naše noge ali povzročijo le večje potenje v poletnem
času. Zelo pomembno vprašanje je tudi, iz kakšnega materiala morajo biti naše
nogavice – iz bombaža, nylona ali celo iz volne, da bodo čim bolj nogi prijazne.

Noga igralca Ryana Goslinga

Noge imajo veliko število znojnic, približno 250.000, ki jih tudi vse uporabljajo. Naša stopala se potijo tudi brez kakršnekoli aktivnosti, če pa smo na nogah cel dan, je vroče, so naše noge stisnjene, smo v športnih copatih ali v čevljih iz umetnih materialov, je situacija še toliko hujša. Če nosimo čevlje brez nogavic, veliko znoja z naših nog absorbirata vložek čevlja in zgornji del čevlja. Čas, potreben za sušenje znoja iz čevlja, je 24 – 48 ur. Če obutve ne posušimo, ustvarimo popolno okolje za glivice. Te živijo na vaši koži in se bodo živahno razmnožile v vlažnem, temnem in toplem okolju. Glivica na nogi se imenuje tinea pedis oz. je bolj znana kot “atletsko stopalo”, ki se lahko razširi vse do vaših dimelj, kar ni ravno modno. Simptomi okužbe z atletskim stopalom so: rdeča, luskasta, srbeča in razpokana koža – še posebej v prostoru med prsti. Glivica lahko okuži tudi nohte, ki se rumeno obarvajo. Skupaj z bakterijo pa lahko stopalo postane rdeče in oteklo.

Funkcija nogavic je, da vpije znoj in tako zmanjša tveganje za nastanek glivic, a le v primeru, da jih menjate dnevno. Pod istimi pogoji zadostuje tudi menjava vložka čevlja. Zelo pomembna je tudi izbira materiala nogavic. Bombažne nogavice obdržijo vlago ob koži in je ne odvajajo stran od kože, povzročijo nastanek žuljev in slabega vonja nog, zato jih ni priporočljivo nositi vsakodnevno. Strokovnjaki najbolj svetujejo nošnjo nogavic iz volne in svile, čeprav sodobni materiali, kot je npr. DryMax, za atletsko stopalo poskrbijo z odvajanjem znoja z vaših nog.

Kateri so še ukrepi, da se izognemo glivicam?Izhajajte iz tega, kar je najbolj pomembno, da so vaša stopala čim bolj suha in čista.

  • Nosite obutev iz naravnih in zračnih materialov.
  • Potrebno je biti previden ob stiku s površinami, kjer se glivice pogosto pojavljajo (tuši, bazeni, savne, slačilnice,..). V takih primerih vedno nosite sandale ali japonke.
  • Po prhanju ali kopeli dobro obrišite stopala, še posebej prostor med prsti. Za stopala uporabljajte le za to predvideno brisačo.
  • Če je le mogoče, si doma sezujte čevlje in dovolite stopalom, da zadihajo.
  • Imejte nohte na prstih vedno kratko pristrižene, saj s tem onemogočite glivicah, da bi se razmnožile.
  • Kadar lahko, si nadenite sandale ali pa uporabljajte obutev, ki je zračna.
  • Obutev po koncu dneva posušite in naslednji dan obujte drug par čevljev.

Vir: Spletne strani Guardian, Lekarnar.com in Canesten.si

Ste se že kdaj srečali z glivicami na nogah? Kako ste te težave rešili vi?