Ali cink res pomaga pri prehladu?

Na voljo so novi dokazi, da je cink lahko učinkovit pri respiratornih okužbah, kot je prehlad. Oralno jemanje cinka v obliki pastil za raztapljanje pod jezikom ali v obliki nosnega razpršila, za 32 odstotkov zniža relativno tveganje za razvoj blagih do zmernih simptomov.

Cink prehlad

Poleg tega so raziskovalci ugotovili, da je uživanje cinka povezano s 87 odstotki nižjim tveganjem za razvoj zmerno hudih simptomov in 28 odstotki nižjim tveganjem za razvoj blagih simptomov.

Največje znižanje, ki so ga zaznali pri zmerno hudih simptomih, ustreza boleznim, kot je gripa.

Treba ga je začeti jemati zgodaj

Pri udeležencih, ki so ga začeli jemati že takoj ob prvih znakih bolezni, so zabeležili 1,8-krat večjo verjetnost za hitrejše okrevanje kot pri tistih, ki so dobivali placebo.

Brez stranskih učinkov ne gre

Pri tistih, ki so jemali cink, so bili sicer ugotovljeni tudi nekateri stranski učinki, med drugim slabost ali razdražen trebuh ter draženje v ustih pri tistih, ki so ga uživali v obliki pastil. Tveganje za resnejše težave, kot sta izguba voha ter pomanjkanje bakra, je bilo nizko.

Kdaj je še priporočljivo uživanje cinka

Cink se je že pred tem izkazal kot koristen pri otrocih z diarejo. Svetovna zdravstvena organizacija ga v ta namen priporoča že od leta 2004.

Kljub spodbudnim rezultatom pa cink ni čudežno zdravilo

Strokovnjaki sicer opozarjajo, da kljub ugodnim rezultatom cink ni čudežno zdravilo. Obstajajo dokazi, da lahko v manjši meri prepreči ali rahlo skrajša trajanje okužbe, a za celovitejšo oceno in morebitno priporočilo za uživanje bodo potrebne dodatne raziskave.

Vir: WebMD

Napišite KOMENTAR članka in delite svoje mnenje z drugimi 🙂