Ajurveda in zima

Ajurvedski zdravnik dr. Manivannan Ramasamy, B. A. M. S., Hiša Ajurveda

Po ajurvedi je človek del narave. V njem se zrcalijo vsi njeni elementi (voda, zrak, zemlja, ogenj in prostor) in se v telesu združujejo v tri biološke energije – vato, pitto in kapho. Da bi bili zdravi, morajo vse te tri energije v nas delovati skladno. Ajurvedski zdravniki energije v nas uravnovešajo s pomočjo manter: “Enako poveča enako” in Nasprotja se izravnajo“. Prav to znanje pa lahko uporabimo tudi sami in poskrbimo za to, da se bomo pozimi dobro počutili in nam mraz ne bo prišel do živega.  

Pozimi – dokler se ne začne topiti sneg – so pogoji zaradi vetra in nizkih temperatur hladni in suhi. Te kvalitete se po ajurvedi povezujejo z elementom zraka oz. biološke energije “vata”. Nasprotne kvalitete hladne in suhe vate imata predvsem toplota in maščoba. Z obema se lahko borimo proti vplivom zime, tako da ju vnašamo v prehrano in v naš vsakdanjik. Vata je tudi lahka, neredna in spreminjajoča se, zato poskusimo v svoj zimski urnik vnesti tudi pravo mero stabilnosti, da se izognemo škodljivemu stresu in njegovim posledicam.

Kako lahko sami poskrbimo za ravnovesje v zimskem času?

  1. Dan pričnite s kozarcem tople (ne vroče!) vode z limono in medom.
  2. Zagotovite si vsakodnevno telovadbo. Joga s pozdravom soncu je recimo odlična izbira.
  3. Prehrana naj bo predvsem topla. Pozimi lahko zaužijete nekoliko večje količine hrane in več zdravih maščob. Hrana naj bo predvsem sladkega, kislega in slanega okusa. Uporabljajte začimbe z grelnim učinkom, kot sta ingver in cimet.
  4. Redna masaža oz. samomasaža s sezamovim oljem bo nahranila vašo izsušeno kožo in sprostila od mraza zakrčene mišice.
  5. Aromo evkaliptusovega olja lahko uporabite za pomoč pri dihanju, ko vas napade prehlad.
  6. Oblecite se toplo in v tople barve, kot so črna, rdeča, oranžna in temno modra.
  7. Dnevno uporabljajte sprostilne tehnike, kot sta meditacija in pranayama. Povišana vata namreč lahko povzroči tudi nemir in anksioznost, tudi depresije se v tem letnem času pogosto poslabšajo.
  8. Uživajte ingverjev čaj, ki vas bo ogrel in pomagal pri prebavi.
  9. Zagotovite si dovolj nočnega spanca, da se vaše telo obnovi za nove podvige.

V času zime si lahko pomagate s preprosto mantro: “Toplota, stabilnost in mir“. V mislih jo imejte, ko karkoli počnete, in presenečeni boste, koliko težav z zdravjem in počutjem vam lahko prihrani. Kaj konec koncev ne opisuje prav bistva božičnih in novoletnih praznikov?