5 sposobnosti, ki jih potrebujejo vaši najstniki

Vsak od staršev si želi, da bi bil njegov otrok v življenju uspešen. Pri čemer uspeh še zdaleč ne pomeni le materialnega uspeha, temveč tudi – ali predvsem – srečno življenje.

najstniki

Morda se komu utegne zdeti presenetljivo, toda za srečno življenje so bolj kot šolske ocene in obšolske dejavnosti pomembne spretnosti, ki jih otroci in najstniki razvijejo med odraščanjem. Konkretno, gre za 5 sposobnosti, ki so značilne za večino uspešnih in srečnih ljudi.

1. Sposobnost načrtovanja

Ko so otroci še majhni, je normalno, da stvari zanje načrtujejo starši. Toda ob prehodu v najstniška leta je čas, da se te pomembne spretnosti naučijo sami.

Nasvet: Izogibajte se upravljanju vsakega delčka najstnikovega življenja. Raje postavite nekaj osnovnih pravil, nato pa naj vaš odraščajoči otrok sam ugotovi, kako si bo okrog njih organiziral svoje življenje. Koristno je tudi, če najstnikom omogočite, da sodelujejo pri načrtovanju nekaterih družinskih dejavnosti, kot so dopust, prenova stanovanja ali načrtovanje družinskega proračuna.

2. Sposobnost osredotočanja

najstniciElektronske naprave, ki nas spremljajo na vsakem koraku, povzročajo težave z osredotočanjem pri ljudeh vseh starosti. Spletne strani, aplikacije, družbena omrežja in igre izkoriščajo človeško psihologijo in so namenoma zasnovane tako, da bi ljudi odvračale od ostalih dejavnosti. Kajti čas, preživet na spletu in v aplikacijah, za ponudnike pomeni denar.

Nasvet: Bolj kot kdaj koli je pomembno, da se z najstniki pogovorite, kako splet, družbena omrežja, igre in aplikacije vplivajo na vsakodnevno življenje, ter jim pomagate razviti strategije, s katerimi se bodo lažje izogibali motnjam osredotočenosti. Določite čas v dnevu – na primer med prehranjevanjem in skupnim preživljanjem časa – ko nihče od družinskih članov ne sme uporabljati mobilnega telefona. Poleg tega spodbujajte dejavnosti, ki ne vključujejo zaslonov, kot so kuhanje, ustvarjanje, popravljanje stvari, vrtnarjenje in podobno.

3. Sposobnost nadzora nad svojim vedenjem

Kako se odzivate na jezo in frustracije? Ali se med vožnjo pogosto jezite na druge voznike? Sposobnost imeti svoje vedenje pod nadzorom je spretnost, za katero še posebej velja, da se je otroci učijo s posnemanjem. Kajti način, kako nekaj povemo, je za otroka pomembnejši od tega, kaj povemo.

Nasvet: Z najstniki se pogovarjajte o njihovih občutkih ter o strategijah za spopadanje z močnimi čustvi, kot so globoko dihanje, umik iz stresne situacije, sproščanje napetosti s telesno aktivnostjo in podobno. Po družinskih prepirih si vzemite čas za pogovor in refleksijo brez obsojanja. Pogovarjajte se, kako posameznikovo vedenje vpliva na druge in zakaj je pomembno, da se tega zavedamo.

4. Sposobnost zavedanja

najstnicaNajstniki imajo lahko zelo razvito zavedanje, toda pri tem se pogosto omejujejo samo nase in svoj svet. Pomagajte jim, da bodo znali videti tudi onkraj meja svojega sveta.

Nasvet: Pogovarjajte se o aktualnih dogodkih in zgodbah, ki jih predstavljajo mediji. Pri tem razložite, da lahko različni ljudje iste stvari vidijo in doživljajo drugače. Večkrat se z najstnikom odpravite zdoma – pri čemer naj cilj ne bo nakupovalno središče. Pojdite v naravo, gledališče, muzej ali obiščite bližnja mesta. Kot družina se pridružite prostovoljnim dejavnostim ali se udeležite dobrodelnih dogodkov. Najstnikom že zgodaj pokažite, kako lahko s svojimi dejanji vplivajo na družbo in okolje. Vsak dan se vsaj enkrat v dnevu zberite kot družina – na primer pri večerji –, kjer naj ima vsakdo priložnost spregovoriti, kako je preživel dan.

5. Sposobnost prilagajanja

Življenje ves čas prinaša nove izzive. Kdor se jim zna prilagajati, mu je v življenju mnogo lažje. In koristno je, če se človek tega nauči že med odraščanjem.

Nasvet: Ne omejujte najstnikov s (pre)strogimi urniki. Pomagajte jim, da se naučijo razvrščati dejavnosti po pomembnosti in ugotoviti, katere lahko v primeru nepredvidenih dogodkov izpustijo ali preložijo. Spodbujajte določeno mero spontanosti, da se naučijo določanja prioritet in se ne ujamejo v rutino. In seveda – bodite jim za zgled. Bodite spontani in se ne razburjajte, ko se zgodi kaj nepričakovanega. Sprejmite stvari takšne, kot so, in naredite nov načrt, prilagojen spremenjenim okoliščinam.

In ne pozabite: vsi ljudje smo zmotljivi. Ko najstniku spodleti, se uprite skušnjavi, da bi takoj vskočili s svojim nasvetom ali celo vzeli stvari v svoje roke. Čeprav je pomembno, da svojemu otroku stojite ob strani, so neuspehi sestavni del življenja in priprave na odraslo življenje. Preden ponudite pomoč, dajte najstnikom čas in priložnost, da sami ugotovijo, kaj so naredili narobe in kako lahko napako popravijo.

Vir: Harvard Health Publishing

Napišite KOMENTAR članka in delite svoje mnenje z drugimi 🙂