5 razlogov, zakaj otroka vpisati v jezikovni tečaj

Začenja se novo šolsko leto in s tem tudi vpisi v jezikovne tečaje. Če razmišljate, ali naj se vaš otrok uči še kakega dodatnega jezika, je odgovor – DA, absolutno. V nadaljevanju si poglejte 5 najpomembnejših razlogov, zakaj je dobro, da se vaš otrok čim prej sreča s tujimi jeziki. Najbolje še pred vstopom v devetletko.

Picture

1. Boljši razvoj lingvističnih sposobnosti

Če se otrok že zgodaj (že v vrtcu) sreča s tujim jezikom, to pozitivno vpliva na kasnejši razvoj njegovih lingvističnih sposobnosti tako v maternem kot v tujem jeziku. Zagotovo ste že slišali, da za otroške možgane pravijo, da so kot spužva. To še posebej velja pri učenju tujih jezikov. Otroški možgani se že zgodaj dovolj razvijejo za to nalogo. Prej kot se otrok sreča s tujim jezikom, lažje in hitreje se ga nauči. Ne le pomenske plati jezika, temveč tudi pravilne izgovorjave.

Med 8. in 12. letom starosti otroci izgubijo sposobnost poslušanja in reproduciranja novih glasov v tolikšni meri, kot so jo imeli v zgodnjem otroštvu, zato velja upoštevati nasvet, naj se začnejo vaši potomci tuje jezike učiti že pred vstopom v šolo.

2. Pozitiven učinek na kognitivne sposobnosti

Raziskave kažejo, da je učenje novega jezika kognitivno intenzivno opravilo, ki prinaša številne pozitivne učinke. Med drugim izboljšuje sposobnosti reševanja problemov, povečuje sposobnost kritičnega razmišljanja, izboljšuje spomin, povečuje kreativnost in prožnost mišljenja ter izboljšuje sposobnost hkratnega opravljanja več različnih nalog.

3. Boljši akademski in karierni dosežki

Znanje dodatnega tujega jezika je zelo koristno v času študija in kasneje pri ustvarjanju kariere. Tako s čisto praktičnega vidika (študij v tujini, delo v tujini, strokovna literatura v tujem jeziku) kot posredno zaradi boljših sposobnosti kritičnega razmišljanja, reševanja problemov in širšega pogleda na svet.

​Ali ste vedeli, da učenci, ki izhajajo iz dvojezičnih družin, dosegajo boljše rezultate tudi v matematiki? In ne samo to. Učenje tujega jezika ne poslabša jezikovnih sposobnosti v maternem jeziku. Nasprotno, izboljša jih.

4. Kulturna obogatitev

Učenje tujega jezika širi obzorja, saj skupaj z njim otrok spoznava tudi druge kulture. S tem je bolje pripravljen na študij in delo v mednarodnih (multikulturnih) okoljih, hkrati pa široka kulturna obzorja pomembno prispevajo k strpnosti, razumevanju in sprejemanju drugačnosti ter zavračanju predsodkov. Vse to obogati življenje in nudi velik potencial na kariernem področju.

5. Prispevek družbi

Vsak od staršev si želi, da bi njihovi otroci živeli v boljšem svetu. Toda na to, v kakšnem svetu bodo živeli, bodo vplivali tudi sami. Z znanjem več tujih jezikov ter poznavanjem in sprejemanjem drugih kultur bodo lahko ustvarjali bolj povezan, bolj harmoničen svet. Kar je v času, ko so informacije s kateregakoli dela sveta le klik stran, še bolj pomembno kot kdajkoli.
Piše: A.M., vir: frontiersacademy.org
Komentirajte!