5 nasvetov, kako prepoznati lažne novice o zdravju

Lažne novice niso omejene samo na politične teme. Vse pogosteje se pojavljajo tudi pri strokovnih temah o zdravju. Motivi zanje so lahko različni – od želje po večjem številu klikov do prodajanja določenega izdelka ali storitve, v zadnjem času pa tudi politično motiviranih poskusov vplivanja na javno mnenje.

lazne-novice

Kako prepoznati lažne novice o zdravstvenih temah, pa tudi sicer? Pri prebiranju revij, časopisov in spletnih mest ter ob gledanju televizije in poslušanju radia upoštevajte naslednjih 5 nasvetov:

1. Preverite informacije. Mediji bolj kot kdajkoli tekmujejo za pozornost bralcev in gledalcev, zato naslovi člankov postajajo vse bolj senzacionalistični. To sicer ne pomeni, da prispevek daje lažne informacije, a dodatno preverjanje ni nikoli odveč. Preverite, kaj o tej temi poročajo drugi uveljavljeni mediji, in primerjajte informacije.

2. Preberite komentarje na spletu, a jih jemljite z distanco. Komentarji na novičarskih portalih so odlično mesto za širjenje lažnih informacij in ustvarjanje lažnega javnega mnenja. Zlasti na spletnih mestih, ki poročajo tudi o dnevno-političnem dogajanju, so angažirane politično motivirane skupine komentatorjev, ki skušajo s širjenjem lažnih informacij in podpihovanjem teorij zarot vplivati na javno mnenje.

3. Kritično razmislite o vsebini prispevka in njegovem namenu. Vprašajte se, ali je namen prispevka informiranje ali vplivanje na vaše mnenje. To je lahko razvidno že iz samega sloga pisanja ali govorjenja in načina podajanja informacij.

4. Premislite pred deljenjem. Preden članek, novico, videoposnetek, fotografijo delite z drugimi, se prepričajte, ali podaja verodostojne informacije. Enako se vprašajte, ko na družabnih omrežjih naletite na vsebine, ki jih delijo drugi uporabniki. Prav družabna omrežja so največji vir širjenja lažnih novic, običajno z namenom vplivanja na vaše mnenje.

5. Družabna omrežja naj ne bodo vaš glavni vir novic. Na njih mrgoli lažnih novic in teorij zarot, poleg tega imajo to neprijetno lastnost, da vam prikazujejo to, za kar računalniški algoritmi ocenijo, da vas bo najbolj zanimalo. Če nekajkrat kliknete na povezavo, ki vodi do lažne novice, bodo algoritmi predvidevali, da vas takšne vsebine zanimajo in vam bodo prikazovali še več tega. S tem se zapirate v informacijski mehurček in si zmanjšujete možnosti za oblikovanje nepristranskega mnenja.

A.M.