5 naravnih sestavin, ki odganjajo komarje

Doma narejeni pripravki za odganjanje komarjev lahko pomagajo odganjati te nadležne insekte. Preverite, katere naravne sestavine so se izkazale za učinkovite in na kaj je treba paziti pri njihovi uporabi.

Naravni repelent proti komarjem

Najučinkovitejša sredstva za odganjanje komarjev – pa tudi klopov in nekaterih drugih insektov – vsebujejo kemijsko spojino DEET (C12H17NO). Ta zagotavlja dobro zaščito, a se v zvezi z njo pojavljajo pomisleki glede vpliva na zdravje in okolje.

Pomembno: če se odpravljate na območje, kjer komarji prenašajo malarijo, virus Zika ali druge nevarne bolezni, je priporočljiva uporaba repelentov z vsebnostjo DEET. Naravne sestavine ne zagotavljajo tako visoke stopnje zaščite.

1. Olje limoninega evkaliptusa

Olje limoninega evkaliptusa je dobro znan naravni repelent, ki se uporablja že od leta 1940. Raziskava iz leta 2014 je pokazala, da mešanica, ki vsebuje 32 odstotkov olja limoninega evkaliptusa, 3 ure po nanosu zagotavlja več kot 95-odstotno zaščito pred komarji.

Kako pripraviti repelent z oljem limoninega evkaliptusa

Repelent iz olja limoninega evkaliptusa lahko pripravite doma, tako da ga v ustreznem razmerju zmešate s sončničnim oljem. Strokovnjaki sicer odsvetujejo njegovo uporabo pri otrocih, mlajših od 3 let.

2. Sivka

sivkaVonj sivkinega olja lahko odganja komarje. Raziskava, opravljena leta 2002, je dokazala učinkovitost te sestavine. Poleg tega ima sivka tudi analgetične in antiseptične lastnosti ter deluje proti plesni. Poleg zaščite pred piki komarjev tako tudi pomirja in blaži razdraženost kože.

Kako pripraviti repelent s sivkinim oljem

Sivko lahko doma gojite v zaprtih prostorih ali na vrtu. Njene cvetove zdrobite in iz njih iztisnite olje. Tega nanesite na izpostavljene dele telesa, kot so roke in gležnji.

3. Cimetovo olje

Cimet je več kot le okusna začimba. Tajvanski raziskovalci so ugotovili, da lahko cimetovo olje pokonča komarjeva jajčeca ter odganja odrasle komarje – še posebej azijske tigraste komarje.

Kako pripraviti repelent s cimetovim oljem

Za pripravo 1-odstotne raztopine zmešajte ¼ čajne žličke cimetovega olja in 120 mililitrov vode. Tako pripravljen repelent nanesite na kožo ali oblačila, z njim pa lahko poškropite tudi območje okrog svojega doma in rastline.

Pozor: bolj koncentrirana raztopina lahko draži kožo, zato upoštevajte zgoraj navedeno razmerje.

4. Timijanovo olje

timijanKo gre za odganjanje komarjev, ki prenašajo malarijo, je timijanovo olje eden najučinkovitejših naravnih repelentov. Študija iz leta 2002 razkriva, da lahko 5-odstotna raztopina, nanesena na kožo, zagotovi do 91-odstotno zaščito.

Poleg tega listi timijana ščitijo pred komarji tudi, če jih postavite na vrtni ali taborni ogenj, da zagorijo.

Kako pripraviti repelent s timijanovim oljem

Repelent s timijanovim oljem pripravite tako, da zmešate čajno žličko olivnega ali jojobinega olja ter 4 kapljice timijanovega olja. Če želite pripraviti večjo količino, upoštevajte enako razmerje.

5. Citronela

Citronela je učinkovito olje, ki odganja komarje. Izdelano je iz mešanice zelišč in ga pogosto najdemo tudi v komercialno dostopnih repelentih. Pri zadrževanju na prostem lahko uporabimo sveče iz citronele, katerih gorenje nudi do 50-odstotno zaščito pred komarji.

Raziskava iz leta 2011 je pokazala, da je citronela, izdelana po ustrezni formuli, lahko enako učinkovita kot DEET, ob tem pa nudi do 2-urno zaščito. Če razmerje sestavin ni ustrezno, citronela hitro izhlapi s kože in ne zagotavlja zaščite pred piki komarjev.

Kako pripraviti repelent s citronelo

Priprava repelenta s citronelo je zahtevna, saj je treba več sestavin zmešati v pravilnem razmerju. Zato je sredstvo za odganjanje komarjev s citronelo najbolje kupiti že pripravljeno.

Koncentrirane naravne sestavine lahko dražijo kožo

Esencialnih olj nikoli ne nanašamo neposredno na kožo. Za dermalno uporabo jih v ustreznem razmerju zmešamo z oljem (olivnim, mandljevim ipd.) ali drugo bazo, kot je navedeno zgoraj.

komarNekatere naravne sestavine lahko izzovejo alergijsko reakcijo. Pred uporabo doma pripravljenega repelenta iz naravnih sestavin tega preizkusite na manjšem delu kože in počakajte uro ali dve ter se prepričate, da ne draži vaše kože ali izzove drugih alergijskih reakcij. V primeru hujše alergijske reakcije takoj poiščite zdravniško pomoč!

Doma pripravljeni repelenti iz naravnih sestavin kljub upoštevanju ustreznega razmerja morda ne bodo nudili pričakovane zaščite. Zato jih ne uporabljajte v primerih, ko je zahtevana zanesljiva zaščita pred piki komarjev.

Vir: Healthline