V 5 minutah zmanjšajte možnost za sladkorno bolezen

Sladkorna bolezen oziroma diabetes tipa 2 je ena najpogostejših kroničnih bolezni. V Sloveniji prizadene vsakega petega moškega in vsako deseto žensko po 65. letu. Pojavnost se je v zadnjih letih še dodatno povečala za približno 3 odstotke.

Sladkorna bolezen

Razlogov za rast števila obolelih z diabetesom je več: daljšanje življenjske dobe, manjša umrljivost bolnikov s sladkorno boleznijo, večji delež odkritosti, izboljšano zdravljenje in večja razširjenost dejavnikov tveganja, kot so debelost, zmanjšana telesna aktivnost in nezdravo prehranjevanje. Alarmantno je, da se diabetes tipa 2 vse bolj pojavlja tudi pri mlajših.

Kratek sprehod po jedi zmanjša možnosti za sladkorno bolezen

Nedavno je bila v strokovni publikaciji Sports Medicine objavljena raziskava, ki kaže, da lahko tveganje za sladkorno bolezen tipa 2 zmanjšamo že s kratkim sprehodom po vsakem obroku – zadostuje že 5 minut lahke hoje.

Takšna lahka telesna aktivnost po jedi zmanjša količino sladkorja v krvi in raven inzulina.

Raven sladkorja oziroma glukoze v krvi se namreč po jedi močno poveča. V odgovor na to se začnejo iz trebušne slinavke izločati povečane količine inzulina. Takšen – sicer naravni – mehanizem delovanja oziroma obrambe telesa pred povečano količino sladkorja v krvi pa lahko na dolgi rok vodi v diabetes in srčno-žilne bolezni.

Najvišja raven sladkorja v krvi se običajno pojavi od 60 do 90 minut po jedi. Toda če takoj po jedi opravite telesno aktivnost, se temu visokemu povečanju ravni glukoze lahko izognete.

Omenjena raziskava je pokazala, da je vsakršna stoječa dejavnost boljša od sedenja po jedi. Glede na rezultate strokovnjaki najbolj priporočajo kratek sprehod – zadošča že 5 minut – pomaga pa že tudi, če se namesto na stol ali kavč po obroku odpravite h gospodinjskim opravilom.

Za najboljše rezultate sicer priporočajo nekoliko daljšo in zahtevnejšo telesno aktivnost, kot je denimo lažji tek, toda strokovnjaki se zavedajo, da je nerealno pričakovati, da bi ljudje po kosilu v službi odtekli krog ali dva po bližnjem parku.

Zdrava prehrana in gibanje

Za preprečevanje diabetesa tipa 2 lahko največ naredite z zdravo, uravnoteženo in polnovredno prehrano, izogibanjem hrani in pijači z dodanim sladkorjem, uživanjem čim manj predelane hrane ter z redno telesno aktivnostjo.

Za zdravje nasploh je najkoristnejša telesna aktivnost, pri kateri se rahlo zadihate in preznojite, a če to ni mogoče, boste za zmanjšanje tveganja, da bi zboleli za diabetesom in srčno-žilnimi boleznimi, veliko naredili že z rednimi kratkimi sprehodi. Kot je pokazala najnovejša raziskava, je najbolje, če to storite takoj po jedi.

Viri: NIJZ, Sports Medicine

Napišite KOMENTAR članka in delite svoje mnenje z drugimi 🙂