5 enostavnih pravil za boljši imunski sistem otrok (in odraslih)

Novo šolsko leto je tukaj, s tem pa tudi večja verjetnost, da bo vaš otrok domov prinesel viruse prehlada in drugih pogostih okužb dihal. Proti prehladom, virozam in gripi lahko največ storite s tem, da okrepite otrokov imunski sistem. Kako? Preberite.

otroci imunski sistem

Jesen, zima in zgodnja pomlad so odličen čas za širjenje virusnih okužb dihal. Ljudje se veliko zadržujemo v zaprtih prostorih, se manj gibljemo ter zaužijemo manj sadja in zelenjave. Dober imunski sistem predstavlja najučinkovitejšo obrambo pred nevšečnostmi, ki so značilne za hladnejši del leta.

1. Prehrana

Poskrbite, da boste vi in vaši otroci uživali čim manj hrane, ki je bogata z nasičenimi maščobami, kot sta sir in rdeče meso. Spodbujajte jih, da ne bodo uživali umetno sladkane hrane ter živil s konzervansi. Namesto tega jim ponudite jedi, ki so bogate s hranili, predvsem pa zagotovite, da bodo zaužili veliko zelenjave in sadja.

Pri tem jih ne silite, temveč jim ponudite zdrave jedi na takšen način, da bodo tudi sami sodelovali pri njihovi pripravi.

Če se vaš otrok zdaj prehranjuje pretežno z nezdravimi jedmi, spremembe ne napravite čez noč, saj je upor s tem skoraj zagotovljen. Bolj zdravo hrano uvajajte postopoma ter bodite zgled. Obljubljanje nagrad, če bodo jedli več zelenjave in sadja, se ponavadi ne obnese. Namesto tega jim potrpežljivo pojasnite, tudi večkrat, če je treba, katere so prednosti zdravega prehranjevanja.

2. Dodatki k prehrani

Z uravnoteženo prehrano, ki vsebuje veliko zelenjave in sadja, bo vaš otrok dobil dovolj vitaminov in mineralov. Uživanje prehranskih dodatkov v obliki tablet in praškov ima poleg tega vprašljive učinke. Nekateri strokovnjaki opozarjajo, da človeško telo sploh ne sprejme vitaminov in mineralov, ki niso zaužiti skupaj s hrano, zato naj bi bili prehranski dodatki koristni zgolj in le za njihove proizvajalce ter prodajalce.

Namesto tega vašemu otroku raje pripravite jedi in napitke, ki so bogati z vitamini in minerali. Na primer sokove iz sveže stisnjenih pomaranč, zelenjavno-sadne smutije, sveže zelenjavne namaze in podobno.

3. Rutina

Naj se sliši še tako dolgočasno, toda rutina zmanjšuje stres in pomaga k boljšemu spancu, ki je pomemben dejavnik za dobro delovanje imunskega sistema. Družinske aktivnosti ter aktivnosti vaših otrok načrtujte z mislijo na zadosten in kakovosten spanec. Odhod v posteljo naj bo med tednom vsak dan ob isti uri, enako naj velja za jutranje vstajanje.

Namesto uporabe elektronskih naprav, ki s svojo modrikasto svetlobo vplivajo na zmanjšano tvorjenje melatonina in dokazano motijo spanje, naj otroci pred spanjem berejo tiskane knjige ali revije. Z uporabo računalnika ali mobilnega telefona naj prenehajo najmanj eno uro, preden se odpravijo v posteljo.

Ker je dandanes otroke izjemno težko ‘odlepiti’ od pametnega mobilnika, nekateri predlagajo, da se v družini sprejme pravilo, po katerem so mobilni telefoni po določeni uri prepovedani. Določite lahko uro, po kateri morajo biti vsi mobilniki odloženi na dogovorjeno mesto v dnevni sobi. Seveda to velja za vse družinske člane, tudi za vas, kajti pomemben je zgled.

4. Gibanje

Redna telesna aktivnost krepi imunski sistem. Ure športne vzgoje v šoli še zdaleč niso dovolj, zato spodbujajte vašega otroka, da bo tudi popoldne čim več časa preživel na prostem. Poleg obšolskih dejavnosti in krožkov, ki potekajo v zaprtih prostorih, mu pomagajte poiskati tudi aktivnosti, ki potekajo zunaj – naj bo to organizirana športna dejavnost ali preživljanje časa s prijatelji na svežem zraku. Vikendi pa naj ne bodo namenjeni šolskim aktivnostim in družinskim izletom v nakupovalna središča, temveč skupnim izletom v naravo.

5. Čistoča in higiena

Čistoča in higiena nista eno in isto. Pretirana skrb za čistočo ima lahko ravno nasproten učinek od želenega, saj življenje v domala sterilnem okolju slabi imunski sistem in povečuje možnosti za razvoj alergij. Otroci naj tako čim več sedijo na tleh, se družijo z domačimi živalmi, igrajo z zemljo in blatom ter hodijo bosi. Starši lahko veliko storijo tudi s tem, da niso obsedeni s popolno čistočo in sterilnostjo stanovanja ter se izogibajo uporabi kemikalij in razkužil za čiščenje doma.

Medtem je osebna higiena za preprečevanje okužb zelo pomembna. Otroke že zgodaj naučite, da si pred vsakim obrokom ter po uporabi stranišča umijejo roke. Izven šole in doma pa naj za primere, ko umivanje rok pred jedjo ni možno, imajo pri sebi majhno plastenko z razkužilom za roke.

Naučite jih tudi, da se v času, ko močno razsajajo prehladi, viroze in gripa, z neumitimi rokami ne dotikajo ust, nosa in oči. To še zlasti velja na javnih krajih, kjer se mikrobi prenašajo tudi z dotikanjem površin, kot so kljuke na vratih, ograje, ročaji v avtobusih in podobno. Da bi preprečili širjenje morebitnih okužb, jih že zgodaj navadite, da kašljajo in kihajo v rokav ali robček.

Pri vsem naštetem pa je najpomembnejše, da starši otrokom nudijo primeren zgled. Govoriti eno in delati drugo je nekaj najslabšega, kar lahko odrasli naredijo pri ustvarjanju otrokovih navad.

Vir: Medical Daily

Napišite KOMENTAR članka in delite svoje mnenje z drugimi 🙂