25. junij – svetovni dan vitiliga

dr. Sandi Luft
Avtor članka: Sandi Luft, dr.med.spec. dermatologije, Derma Center Rogaška

Vitiligo je pridobljena motnja pigmentacije kože, ki nastane zaradi propada pigmentnih celic kože. 25. junija smo obeležili svetovni dan te bolezni, ki ima velik negativni socialni in psihološki vpliv na bolnike, še posebej zaradi predsodkov in nerazumevanja v velikem delu sveta. Najbolj znani bolnik s to boleznijo je bil zagotovo Michael Jackson, ki se je zdravil od leta 1986 do smrti leta 2009, danes pa je to ameriška manekenka Chantelle Brown-Young.

Kje se pojavi?

Vitiligo lahko prizadene kateri koli del telesa, vendar pogosteje okolico oči, ust, vrat, prste rok in nog, pregibe rok in nog, okolico prsnih bradavic, popka. Pojavi se lahko na mestih poškodb po vrezninah, opeklinah in sončni opeklini. Na poraščenih delih telesa se pojavi kot omejeno področje sivih las, obrvi, trepalnic. Izguba kožnega pigmenta se lahko pojavi samo z eno liso na telesu ali pa večjim številom lis, v velikosti nekaj milimetrov ali centimetrov.

Napredovanje vitiliga


Bolezen se lahko pojavi in napreduje v nekaj mesecih, potem se bolezen omeji. Včasih pride do spontane repigmentacije belih lis. Čez določen čas se vitiligo začne širiti ali pa ostane dolgo stabilen. Obsežnost vitiliga in hitrost širjenja se razlikuje od posameznika do posameznika in je ni mogoče napovedati. Pri svetlopoltih bolezen najprej na primer opazimo v spomladanskem času, ob prvi porjavitvi kože.

Zdravljenje

Uspeh zdravljenja vitiliga je nepredvidljiv. Najboljši rezultat je mogoče doseči pri nedavno pojavljenem stanju na obrazu ali trupu. Koristijo kreme in sistemska zdravila, ki delujejo protivnetno, včasih tudi obsevanje z UVB ali UVA žarki pod nadzorom dermatologa. Manjše lise vitiliga, ki se ne širijo, je mogoče zdraviti s presaditvijo melanocitov iz zdrave kože ali presaditvijo pacientu lastnih, na celični kulturi razmnoženih melanocitov. Prekrivanje belih lis je mogoče s specialnimi prekrivnimi kremami. Če so lise manjše, pomagajo tudi samoporjavitvene kreme in permanentna tetovaža. Zagotovo pa bo prihodnost prinesla biološka zdravila, namenjena zdravljenju vitiliga.

Pri bolnikih z vitiligom svetujemo:

 • Zmanjšajte
  možnosti poškodbe kože
  , saj lahko na mestih praskanj, ureznin ali
  drgnjenja pride do pojava vitiliga.
 • Zelo
  pomembna je zaščita pred soncem, saj
  lahko pride do opekline kože, ki nima zaščitnega mehanizma pred UV žarki in
  tako sposobnosti porjavitve. Zdrava koža prav tako potrebuje zaščito pred
  soncem, saj lahko sončna opeklina povzroči širjenje vitiliga.
 • V
  primeru pojava novih lis obiščite dermatologa, saj zgodnje zdravljenje
  prepreči širjenje bolezni.
Komentirajte!
Ste se že srečali z osebo, ki boleha za to kožno boleznijo? Kako vi gledate na to bolezen? Zaupajte nam vaše mnenje.