12 znakov, ki opozarjajo, da se premalo gibljete

Gibanje je več kot samo zdravo. Človeško telo ga nujno potrebuje za pravilno delovanje vseh procesov. Spoznajte 12 znakov, ki opozarjajo, da se najbrž premalo gibljete.

Gibanje

1. Ste zaprti in imate težave s prebavo

Ko se gibljete, se premika tudi vaše črevesje, kar dodatno pomaga pri premikanju njegove vsebine. Poleg tega čvrste mišice v predelu trebuha in zadnjice pomagajo pri izločanju. Če imate torej težave s prebavo oziroma zaprtjem, se poskusite več gibati. Redna telesna vadba lahko pomaga, da boste začeli redno odvajati.

2. Vaši sklepi so okoreli

Boleči in okoreli sklepi so včasih znak vnetnih stanj, kot sta artritis in druge avtoimune bolezni. A ni nujno, da je za vsako okorelost sklepov kriva bolezen. Sklepi namreč otrdijo tudi, če jih premalo uporabljate. Zato se čim več gibajte, da jih boste razgibali in preprečili ponovno okorelost.

3. Vedno imate kratko sapo

Tako kot bicepsi postanejo šibki, če jih ne uporabljate, tudi mišice, ki pomagajo pri dihanju, izgubijo moč, če jih redno ne obremenjujete. Manj kot ste aktivni, bolj se boste zadihali že pri enostavnih fizičnih opravilih.

4. Pogosto ste nerazpoloženi

Pomanjkanje gibanja ne prizadene samo vašega fizičnega zdravja. Vpliva tudi na vaše počutje in duševno zdravje ter lahko okrepi znake anksioznosti in depresije. Zato redno izvajajte kardio dejavnosti, kot so (hitra) hoja, kolesarjenje, tek ali plavanje. S telesno aktivnostjo boste izboljšali svoje razpoloženje in tudi samopodobo.

5. Primanjkuje vam energije

Se večino časa počutite utrujeni in brez prave energije? Telesna vadba poveča dostavo kisika in hranilnih snovi v celice. Če večino časa presedite, celice ne dobijo dovolj goriva, ki ga potrebujejo za vse napore.

6. Imate počasno presnovo (metabolizem)

Hitrost presnove je delno pogojena z našimi geni, a nanjo lahko tudi vplivamo. Če želite pospešiti svojo presnovo, v dnevno rutino vključite več gibanja. Bolj kot boste aktivni, več kalorij boste porabili med vsako telesno aktivnostjo.

7. Daje vas nespečnost

Če zvečer težko zaspite ali če se ponoči zbujate, poskusite povečati količino gibanja na svežem zraku čez dan. Ljudje, ki so redno telesno aktivni, lažje zaspijo, njihov spanec pa je bolj globok.

Gibanje

8. Imate visok krvni tlak

Če večino časa preživite sede, se s tem poveča vaše tveganje za srčno-žilne bolezni. Eden od razlogov je ta, da sedeč življenjski slog povzroča visok krvni tlak, ki je velik dejavnik tveganja za infarkt ter druge bolezni srca in ožilja.

9. Imate povišano raven sladkorja v krvi

Nimate še diabetesa, a raven sladkorja v vaši krvi je povišana. Redno vsakodnevno gibanje lahko pomaga stvari spraviti nazaj v red. Prav tako je redna zmerna telesna aktivnost priporočena tudi za vse, ki se že soočajo z diabetesom.

10. Boli vas hrbet

Vaše mišice zaradi neuporabe postanejo šibke in ne morejo več na pravilen način podpirati hrbta. To vodi v nepravilno držo in bolečine pri vsakodnevnih opravilih. Če zaznavate bolečine v hrbtu, v svoj urnik umestite redne dolge sprehode ter vaje za krepitev in raztegovanje hrbtnih mišic.

11. Pogosto ste prehlajeni

Raziskave potrjujejo, da redno gibanje na svežem zraku krepi imunski sistem – da, tudi pozimi in v neugodnih vremenskih razmerah. V nasprotju s pogostim prepričanjem zaradi mraza ne boste zboleli. Nasprotno, v več študijah se je izkazalo, da izpostavljenost nizkim temperaturam dodatno krepi odpornost telesa.

12. Kar naprej ste lačni

Logično razmišljanje sicer pravi, da boste zaradi gibanja in kurjenja kalorij bolj lačni. A resnica je ravno obratna. Aerobna vadba, kot so hoja, kolesarjenje, tek ali plavanje, dejansko zavira vaš apetit, saj znižuje raven snovi v telesu, ki spodbujajo lakoto.

Vir: WebMD

Napišite KOMENTAR članka in delite svoje mnenje z drugimi 🙂