10 živil, ki jih ne bi smeli pogrevati v mikrovalovki

Da v mikrovalovko ne smemo vstavljati kovinskih predmetov, aluminijaste folije in živil v zaprtih plastičnih posodah, je večini dobro znano. Manj ljudi pa ve, da tudi nekatere hrane ne bi smeli pogrevati v mikrovalovni pečici. Katere in zakaj? Preberite.

mikrovalovka

1. Cela trdo kuhana jajca

Z lupino ali brez lupine – ko trdo kuhano jajce pogrejemo v mikrovalovni pečici, lahko iz vlage v njeni notranjosti nastane para z eksplozivno močjo. A četudi imamo srečo in jajca v mikrovalovki ne raznese, se to lahko zgodi v trenutku, ko ga vzamemo iz nje, kar je še slabše, saj se lahko ob eksploziji vročega jajca opečemo.

Da bi to preprečili, je treba jajca pred pogrevanjem v mikrovalovni pečici narezati na manjše koščke.

2. Materino mleko

Materino mleko v mikrovalovkiNekatere matere svoje mleko zamrznejo in shranijo za kasneje, kar ni nič narobe. Težava pa lahko nastane, če to mleko kasneje pogrejejo v mikrovalovni pečici.

Zakaj? Mikrovalovna pečica hrano segreva neenakomerno, kar pomeni, da je lahko mleko na nekaterih mestih mlačno, na drugih pa zelo vroče. Temu se je sicer mogoče izogniti s temeljitim mešanjem, toda strokovnjaki opozarjajo na še en razlog – možnost sproščanja kancerogenih snovi, če mleko pogrevamo v plastični posodi.

3. Predelano meso

Predelano meso, kot ga najdemo v hitri hrani, vsebuje kemikalije in konzervanse, ki podaljšujejo njegov čas uporabnosti. Če meso, ki vsebuje te snovi, segrevamo v mikrovalovki, lahko povečamo vpliv, ki ga imajo kemikalije in konzervansi na zdravje. Med drugim se lahko izpostavimo snovem, kot so stranski produkti, ki nastajajo ob oksidaciji holesterola, za katere velja, da so povezani z razvojem srčno-žilnih bolezni.

4. Riž

Riž v mikrovalovkiResno, riž? Da, pogrevanje riža v mikrovalovni pečici lahko v nekaterih primerih privede do zastrupitve s hrano. Težavo predstavlja splošno prisotna in visoko odporna bakterija Bacillus cereus. Vročina jo sicer uniči, toda hkrati se lahko tvorijo spore, ki so strupene in presenetljivo odporne na vročino.

Več raziskav potrjuje, da se v rižu, ki ga pogrejemo v mikrovalovki in nato pustimo na sobni temperaturi, spore namnožijo, ob zaužitju pa lahko povzročijo zastrupitev, ki se kaže v obliki diareje ali slabosti in bruhanja.

5. Piščančje meso

Piščančje meso v mikrovalovkiNajpomembnejša stvar, ki jo moramo vedeti o mikrovalovnih pečicah, je ta, da njihova toplota ne uniči vedno vseh bakterij, ki so prisotne v živilu. Vzrok je v neenakomernem segrevanju. To sicer velja za vsa živila, toda pri piščančjem mesu je tveganje še posebej veliko, saj v njem pogosteje kot drugje naletimo na salmonelo.

Zato je za piščančje meso še posebej pomembno, da ga pred zaužitjem temeljito toplotno obdelamo, česar pa mikrovalovna pečica z neenakomernim segrevanjem ne more zagotoviti.

6. Zelena zelenjava

Če želite pogreti zeleno, ohrovt ali špinačo, to raje storite na štedilniku. Segrevanje v mikrovalovki lahko naravno prisotne nitrate, ki so sami po sebi koristni za zdravje, spremeni v organske spojine nitrozamine, ki pa so glede na nekatere raziskave lahko karcinogene.

7. Rdeča pesa

Enak kemični postopek kot v zeleni zelenjavi se lahko zgodi tudi v rdeči pesi, zato je nikar ne pogrevajte v mikrovalovki.

8. Pekoča paprika oziroma čili

Čili v mikrovalovkiČe pekočo papriko oziroma čili pogrevamo v mikrovalovki, se v zrak sprošča kapsaicin – snov, ki temu živilu daje značilen pekoč okus. Metem ko pečica izpihuje vroč zrak, v prostor torej prehaja tudi kapsaicin, ki lahko povzroči draženje oči in grla. Podobno torej, kot če bi nekdo v vaše stanovanje spustil solzivec!

Znan je celo primer, ko so morali v New Yorku zaradi pogrevanja čilija v mikrovalovki evakuirati stanovanjski blok, po tem ko so se stanovalci začeli pritoževati zaradi kašlja in težav z dihanjem.

9. Grozdje

S pogrevanjem grozdja v mikrovalovni pečici ne boste ustvarili rozin, temveč plazmo, ki je tako vroča, da lahko stopi plastično embalažo. Zatorej nikar grozdja v mikrovalovko!

10. Krompir

Natančneje, krompir, ki je pred tem že bil skuhan ali pečen. Težavo lahko povzroči bakterija C. botulinum, ki se razvije, če je kuhan ali pečen krompir predolgo stal na sobni temperaturi. Če takšen krompir nato pogrejemo v mikrovalovki, bakterije ne uničimo, čeprav bi to zaradi toplotne obdelave pričakovali.

Vir: Thehealthy

[vc_raw_js]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[/vc_raw_js]
Napišite KOMENTAR članka in delite svoje mnenje z drugimi 🙂