10 potencialno škodljivih snovi v lepotnih izdelkih

Nekateri lepotni izdelki lahko vsebujejo tudi več deset kemikalij in spojin, pri čemer so nekatere od teh lahko zdravju in telesu škodljive. Najpogostejši neželeni učinek je draženje kože, nekatere kemikalije pa veljajo tudi za endokrine motilce, ki lahko povzročajo motnje v hormonskem sistemu ter imajo morda neželene učinke tudi na reproduktivni, nevrološki in imunski sistem.

lepotni-izdelki-kemikalije

Zakonodaja ne zahteva odobritve lepotnih izdelkov pred prodajo, kot to velja za zdravila, zato je – še zlasti pri izdelkih neznanih proizvajalcev – previdnost na mestu.

1. Triklosan

Trikloasan je kemikalija s protimikrobnim delovanjem, ki je bila najprej v uporabi v pesticidih, v 70. letih prejšnjega stoletja pa si je utrla pot tudi v izdelke za osebno nego. Uporabljali so ga v milih in detergentih ter celo v nekaterih oblačilih z namenom antibakterijskega delovanja.  Ker naj bi povzročal kožnega raka, vplival na ščitnične hormone in povečeval odpornost bakterij na antibiotike, je danes njegova uporaba prepovedana.

2. Dišave

Sintetične dišave dajejo izdelkom prijeten vonj, toda hkrati so eden glavnih razlogov za alergijske reakcije kože. Umetne dišave običajno vsebujejo potencialno škodljive kemikalije, kot so parabeni, derivati benzena, aldehidi in druge, pri katerih je bila dokazana povezava z rakom in težavami z živčnim sistemom.

Najpogostejši kratkoročni učinki dišav sta draženje in rdečica na predelu nanosa.

Če med sestavinami izdelka najdete mednarodna imena sestavin, kot so parfum, perfume, linalool, limonene, eugenol, citronellol, geraniol ali cinnamal, pomeni, da izdelek vsebuje dodane dišave.

3. Ftalati

Te kemikalije najpogosteje najdemo v lakih za nohte, lakih za lase, deodorantih, parfumih in vlažilnih losjonih. Obstajajo mnenja o povezanosti med ftalati in različnimi vrstami raka, vključno z rakom dojk, jeter in ledvic ter pljučnim rakom, čeprav vzročna povezava še ni bila dokazana.

Če želite biti posebej previdni, se torej izogibajte izdelkom, ki vsebujejo ftalate.

4. Parabeni

Parabeni so konzervansi, ki se v izdelkih za nego telesa uporabljajo za preprečevanje kontaminacije v času skladiščenja in prodaje. Brez njih bi se nekatere naravne sestavine (npr. sadni izvlečki) kontaminirale z bakterijami in virusi ter sčasoma razpadle.

Obstajajo domneve, da bi parabeni lahko bili povezani z rakom dojk ter imeli negativen vpliv na endokrini sistem. Poleg tega so parabeni eden od običajnih povzročiteljev kožnih alergij.

5. Sulfati

Sulfati so zelo pogosta sestavina v izdelkih za umivanje kože in las, kot so mila in šamponi. Najdemo jih v več kot 90 odstotkih tovrstnih izdelkov, pa tudi v izdelkih za čiščenje, kot so detergenti.

Sulfati v visoki koncentracijah veljajo za znane dražilce kože in nekateri ljudje se jim izogibajo. Prav zato je v zadnjih letih vse več tudi kozmetičnih izdelkov, ki ne vsebujejo sulfatov, kar proizvajalci še dodatno izpostavljajo na embalaži.

6. Formaldehid

Ta brezbarvna in vnetljiva snov se najpogosteje uporablja v gradbeništvu in pohištveni industriji, njene sledi pa je mogoče najti tudi v nekaterih lepotnih izdelkih za nego las in nohtov.

Formaldehid je dokazano povezan s tveganjem za nastanek raka, težavami z živčnim sistemom ter težavami z dihali. Uporablja se v postopku izdelave nekaterih izdelkov za krepitev las, vsebujejo pa ga lahko tudi nekateri laki za nohte.

7. Hidrokinon

Hidrokinon se v kozmetiki uporablja kot antioksidant, dišava in celo kot sredstvo za beljenje kože. Uporaba izdelkov, ki ga vsebujejo, pogosto povzroča draženje kože.

Malo je sicer verjetno, da bi uporaba izdelkov s hidrokinonom povzročala kronične bolezni, kljub temu pa je dobro vedeti, da lahko draži kožo. Alternativa za ljudi, katerih koža je občutljiva na hidrokinon, je arbutin, ki je naravna sestavina ter prav tako daje dobre rezultate pri beljenju kože.

8. Mikrodelci

Mikroplastične delce, ki jih najdemo v pilingih in podobnih kozmetičnih izdelkih, vse več proizvajalcev opušča zaradi zakonskih prepovedi in ozaveščenosti potrošnikov o njihovi škodljivosti za okolje. Kljub temu so v nekaterih izdelkih še vedno prisotni.

Čeprav mikroplastični delci nimajo neposrednega vpliva na zdravje uporabnikov, je toliko večji njihov posredni vpliv prek kontaminacije vode, naravnega okolja in drugih živih bitij. Na svetu praktično ni več območja, kjer ne bi našli mikroplastičnih delcev. Ker se nahajajo v okolju, jih zaužijejo tudi živali – najpogosteje ribe – in tako mikroplastika pride tudi na naše krožnike.

9. Toluen

Snov, ki se sicer uporablja predvsem kot topilo in razredčilo za barve, je pogosta sestavina lakov za nohte in nekaterih izdelkov za beljenje las. Izpostavljenost visokim ravnem te kemikalije lahko vodi do respiratornih težav, pa tudi do poškodb ledvic in jeter.

10. Propilen glikol

Gre za zelo pogosto sestavino lepotnih izdelkov, ki se nahaja v lakih za lase, ličilih, šamponih, balzamih za lase, vlažilnih sredstvih in kremah za sončenje. Viri navajajo, da naj bi pri nekaterih ljudeh povzročal alergijske reakcije kože, kot sta dermatitis in koprivnica.

Vir: The Healthy

[vc_raw_js]JTNDc2NyaXB0JTIwc3JjJTNEJTIyaHR0cHMlM0ElMkYlMkZjZG4uZG91YmxldmVyaWZ5LmNvbSUyRmR2dHBfc3JjLmpzJTIzY3R4JTNEMjM4OTQ2NjMlMjZjbXAlM0QyNzU4NzYzOCUyNnNpZCUzRDcwMzUxMjclMjZwbGMlM0QzMzQwMDQ5MzUlMjZhZHNydiUzRDElMjZidHJlZyUzRCUyNmJ0YWRzcnYlM0QlMjZjcnQlM0QlMjZ0YWd0eXBlJTNEJTI2ZHZ0YWd2ZXIlM0Q2LjEuc3JjJTIyJTIwdHlwZSUzRCUyMnRleHQlMkZqYXZhc2NyaXB0JTIyJTNFJTNDJTJGc2NyaXB0JTNFJTBB[/vc_raw_js]
Napišite KOMENTAR članka in delite svoje mnenje z drugimi 🙂